Simone Weber, diabolica din Nancy

Simone Weber, diabolica din Nancy

5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

Originile sale

Simone Weber s-a născut în 1929 dintr-un tată mecanic și o mamă muncitoare. Avea 4 ani când părinții săi s-au despărțit. Doi dintre frații și surorile sale au fost încredințate mamei, iar ea și sora sa tatălui său. Acesta și-a refăcut viața și mama sa vitregă va juca un rol foarte important în viața sa. Din această perioadă datează strânsa complicitate între Simone și sora sa Madeleine. Acestea se vor căsători cu doi frați, pe nume Thiot. Cu soțul său Simone va avea cinci copii dar acesta fiind bețiv, ea va fi obligată să-l părăsească.

Pentru a supraviețui ea încearcă diferite munci și scoate chiar un ziar gratuit plin de minciuni, aflat la limita legalității. În 1968 intervine prima mare dramă din viața sa, când își pierde fiica, Catherine, în urma unei supradoze de medicamente. Neglijență, accident sau sinucidere? Misterul rămâne în întregime însă Simone începe să se schimbe. Ea crede că instituțiile sunt împotriva sa. Curând va surveni decesul celui de-al doilea fiu al său care s-a sinucis cu un glonte tras direct în inimă în serviciul militar la vârsta de 22 ani. La sfârșitul anilor 70, Simone s-a căsătorit cu Marcel Fixard, un militar pensionar, văduv, fără copii, care trăia în casa sa din apropiere de Nancy.

Mai întâi, ea a fost angajată ca damă de companie pe lângă acest bărbat de 81 ani. Câteva luni mai târziu, ei se vor căsători în cel mai mare secret la Strasbourg la 100 km de Nancy. Această căsătorie a surprins întreg anturajul lor deoarece nimeni nu a știut. Trei săptămâni mai târziu Marcel a decedat, în pofida reputației de a fi avut o sănătate de fier.

Simone Weber, diabolica din Nancy

Afacerea Hettier

În 1982, ea l-a întâlnit pe Bernard Hettier dar legătura lor sentimentală s-a terminat rapid deoarece aceasta, simțindu-se persecutată, a mers până acolo încât de a încercat să-l drogheze. Fiica lui era neliniștită pentru că nu mai știa nimic despre tatăl său și nu putea da de el de trei ani. S-a dus la domiciliul său însă nu a primit niciun răspuns.

Văzând-o, vecinii s-au apropiat de ea și i-au povestit că a văzut-o la 22 iunie dimineața pe Simone Weber cu Bernard Hettier. Cei doi au avut o ceartă violentă și fiecare a plecat cu mașina sa. Chiar în aceeași seară, noua prietenă a lui Bernard a primit un apel de la el, care îi spunea că nu va veni. Cum era stabilit că dacă i se va întâmpla ceva să se ducă la Simone Weber, fiul noii sale prietene, Didier Nuss, s-a deplasat la aceasta din urmă.

A sunat însă nu a primit răspuns. Dar a zărit mașina lui Bernard lângă trotuar. Când a revenit a doua zi, mașina lui Hettier dispăruse. S-a decis deci de a le alerta pe surorile lui Bernard care s-au dus la Simone Weber și i-au cerut de a vizita apartamentul. Era cam întunecos însă ele nu au văzut nimic suspect în afară de niște saci de gunoi impresionanți într-un grajd și bucătăria inundată ca urmare a unei defecțiuni a mașinii de spălat. Gazda s-a jurat că nu l-a mai văzut pe Bernard Hettier din dimineața de 22 iunie. La o săptămână după dispariția sa, fiica lui s-a decis de a merge la poliție însă plângerea sa nu a fost luată în serios. A dat totuși un anunț în presă de căutare a tatălui său dispărut și a început să investigheze pe cont propriu.

Dispărutul a dat semn de viață! Angajatul său a primit o concediere și familia lui era prevenită. Totuși, documentul părea suspect: lipseau informațiile, numărul de securitate socială era fals și mai ales medicul care îl examinase avea o altă adresă. Persoana examinată este un tânăr și era vorba în realitate de o rudă a Simonei Weber. Totul era făcut în așa fel încât să pară că Hettier era încă viu.

Ancheta

La două săptămâni după dispariția sa, s-a deschis ancheta pentru sechestrare. Dar judecătorul a așteptat patru luni înainte de a o interoga pe Weber. Pe teren, doi polițiști au început să o urmărească și au fost surprinși de obișnuințele acesteia care încerca să scape, dădea telefoane din cabine în plină noapte… Se simțeau chiar supravegheați de ea.

În acest moment au intervenit mărturisirile vecinilor. În seara de 22 iunie au auzit un zgomot surd ca cel al unui corp căzând. Apoi o mașină care făcea zgomotul unui aspirator s-a pus în mișcare însă nu se deplasa. Imediat, casa scărilor s-a aprins și prin vizor vecina a văzut-o pe Simone coborând mai mulți saci de pubele pe care i-a încărcat în mașina sa. Trei zile mai târziu, ea a văzut saci pe trotuar din care ieșeau sânge.

Nu existau probe materiale și anchetatorii au început să-i cerceteze mașina. În plus, au pus sub ascultare linia telefonică a Simonei cât și a Madeleinei. La început, nu a fost nimic suspect, aceasta din urmă dându-i rezultatele bune obținute la Loto dar printre ele unele depășeau 49 și altele au fost repetate de mai multe ori. Ei și-au dat seama că era vorba de fapt despre un număr de cabină de lângă imobilul unde locuia Madeleine. Au descoperit atunci conversații enigmatice privind o anume “Bernadette” căreia trebuia să i se plătească pensiunea și să i se găsească o nouă școală. De fapt “Bernadette” în chestiune era mașina lui Bernard Hettier și această ascultare le-a permis de a descoperi ascunzătoarea mașinii într-o parcare din Cannes. La începutul lui noiembrie 1985, Simone ia cerut Madeleinei de a face să dispară câteva piese compromițătoare cum ar fi fost un carnet de cec și pașaportul lui Bernard Hattier. Polițiștii s-au decis să le aresteze.

Arestarea

La 8 noiembrie 1985,  cele două femei au fost arestate simultan și polițiștii au crezut că le vor face să mărturisească în 48 de ore. În apartamentul Madeleinei s-au găsit documente compromițătoare cum ar fi cartea gri a automobilului și cheile de la parcare. În acest timp Madeleine nu a spus nimic și nu a explicat prezența acestor documente la ea. A declarat că i-a făcut un serviciu lui Bernard Hettier în timpul absenței sale pentru ca mașina lui să nu fie furată.

La Nancy, polițiștii au descoperit arme și documente vechi în apartamentul Simonei. Timp de 24 de ore, aceasta a susținut că nu l-a revăzut nici pe Bernard nici mașina însă nu știa ce a declarat Madeleine. După 30 de ore, a declarat că a văzut mașina însă a dat același alibi ca sora sa. Amândouă au fost încarcerate la Nancy, Simone pentru asasinat și Madeleine pentru complicitate.

Polițiștii au descoperit apoi că persoana  care a prevenit-o pe prietena lui Bernard Hettier nu era altcineva decât vărul și omul de bază al Simonei, Roger Lapiere. Cum putea ea să știe din 22 iunie că Bernard Hettier nu va reveni? În mașina Simonei, s-a descoperit o mașinărie pentru fabricat betonul, închiriată la 21 iunie și restituită trei zile mai târziu. Anchetatorii au descoperit în plus la ea documente suspecte: tampoane umede, timbre de primărie și blocuri de rețete de la diferiți medici. Atunci a survenit primul său mariaj și moartea subită a “tânărului căsătorit”. Judecătorul a decis de a exhuma corpul dar analizele nu au putut da niciun răspuns sigur. În orice caz s-a descoperit că persoana cu care s-a căsătorit Simone nu corespunde cu descrierea fizică a lui Marcel Fixard și cu rețetele falsificate. Acesta poseda o casă și nu avea moștenitor. Polițiștii au presupus că Simone a redactat un testament fals în favoarea sa.

Misterul valizei și trunchiul uman

În acest timp fiica lui Bernard Hettier și-a continuat ancheta și a găsit un martor care i-a declarat că a văzut-o pe Simone Weber lângă un canal din Fougues la sfârșitul lunii iunie către ora 4 sau 5 dimineața. Judecătorul a decis deci de a se deseca canalul pe 2 km, unde au descoperit două discuri ca ale unei betoniere dar nu corespundeau cu modelul închiriat. Era o nouă decepție.

La 350 km de acolo, un pescar a scos la suprafață o valiză enormă din care ieșea un miros insuportabil, legată cu o curea. El a cerut ajutor pentru a o scoate din apă și a chemat jandarmii. Aceștia au deschis-o și au descoperit saci de pubele în interior și un trunchi uman. Cadavrul nu corespundea cu niciun dispărut din regiune și misterul a rămas în întregime timp de nouă luni. Rezultatele autopsiei au relevat că era vorba de un bărbat de 50 de ani ceea ce a atras atenția judecătorului.

Comparând o radiografie a spatelui trunchiului descoperit și o radiografie a lui Bernard Hettier, medicii au constatat similitudinea tulburătoare însă îndoiala persista. În acest timp, o nouă pistă s-a deschis pentru că s-au descoperit picături de vopsea albastră pe centură. În urma analizei, polițiștii au descoperit aceeași compoziție pe care Simone Weber a folosit-o în casa sa. Acest caz misterios a presupus peste 75 de interogatorii față în față. Simone era între altele o devoratoare de avocați (peste 25).

Procesul a început în ianuarie 1991 și a durat șase săptămâni, fiind urmărită pentru 13 capete de acuzare. În cămașă albă, cu o cruce mare la gât avea aerul unei inocente. Spre marea surpriză a familiei, a adresat injurii martorilor și a refuzat pe unii jurați. Dar judecătorii au pus-o repede la punct.

La ora verdictului, Simone manifestă o durere falsă și nu aude deci decizia finală. A fost condamnată la 20 de ani de pușcărie pentru o ucidere pasională fără premeditare dar a fost achitată pentru asasinarea lui Marcel Fixard. Ea a aflat acest verdict pe patul de spital.

Sora sa a fost condamnată la 18 luni de pușcărie. Simone Weber a ieșit din închisoare în 1999, după 14 ani și și-a revăzut sora la Cannes. Dar susține că este nevinovată. Pentru ea, Bernard Hettier este în continuare viu.

Marian Deaconu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *