Situl arheologic de la Abu Ballas

Situl arheologic de la Abu Ballas

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Abu Ballas este un sit arheologic situat în Egipt, în deșertul libian, la 200 km sud-vest de oaza de la Dakhla Ad care se găsește pe locul a două dealuri izolate.

Resturi de ceramică în oaza de la Abu Ballas, vestul deșertului egiptean, foto de Roland Unger, sursă Wikipedia.

Aceste două dealuri, extrem de importante pentru lumea arheologică, conțin multă ceramică egipteană, care a fost bine conservată în timpul descoperirii sale în 19181.

În 2010, aici au fost efectuate din nou noi săpături și s-a stabilit că acest loc era o haltă care permitea caravanelor să se realimenteze cu apă, pe drumul spre Kufra, în timpul dinastiei a șasea, după cum susține arheolgul Rudolph Kuper.

Natura acestui loc izolat a fost mult timp misterioasă. Cercetări recente au arătat că Abu Balals era de fapt un punct de trecere a unei rute comerciale care lega vechea oaza de la Dakhla de Jebel Oueynat prin platoul Gilf Kebir (situat la aproximativ 1.100 de Cairo) înainte de a ajunge la lacul Ciad, prin intermediul oazei foarte izolate de la Kufra, prin care se tranzita aurul, diverse plante aromatice sau chiar piele.

Situl a fost creat spre sfârșitul Vechiului Regat sau la începutul Primei Perioade interimare, când au fost stocate consumabilele de-a lungul liniei prin deșert, Abu Ballas fiind una dintre cele mai importante.

În plus față de ceramică, arheologii au găsit graffiti sculptate în piatră, unelte de piatră și chiar un joc de senet gravat pe o stâncă.

Deoarece nu exista nicio sursă de apă în apropiere, toate alimentele și apa erau transportate de la Dakhla cu ajutorul măgarilor, și nimeni nu a trăit permanent în acest loc care oferă condiții dintre cele mai vitrege. Drumul deșertului a fost activ, în special, la sfârșitul Vechiului Regat și într-o mai mică măsură în timpul celei de-a Doua Perioade intermediare și în timpul Noului Regat.

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *