Situl arheologic de la Yaxha, Guatemala

Situl arheologic de la Yaxha, Guatemala

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Yaxha este un sit arheologic maya situat pe malul lacului Yaxha din departamentul Petén, cel mai nordic din Guatemala, situat la aproximativ 30 de kilometri sud-est de Tikal, unul dintre cele mai importante și mai mari centre urbane ale civilizației maya precolumbiene. Numele Yaxha înseamnă “apă verde” în limba maya.

Una dintre singularitățile lui Yaxha este că glif-emblema se citerște “Yaxha” : lucru excepțional, numele său modern este, prin urmare, același cu cel al perioadei clasice.

Cronicarul Villagutierre de Sotomayor este primul care a menționat locul în sursele spaniole în 1618. Se spune că în 1904, Teobert Maler, exploratorul și arhitectul austro-german care și-a consacrat o mică parte din viață pentru cercetarea civilizației maya, care urmărea drumul spre Yaxhà din Tikal, ar fi dat denumirea actuală a “lagunei Yaxha” – un lac care se învecinează direct cu situl arheologic, într-o zonă unde lagunele sunt numeroase și au servit, fără îndoială, de a furniza apă dulce localnicilor.

În 2002, situl de la Yaxha a fost parțial restaurat: el constituie centrul proiectului “triangulo cultural” (triunghiul cultural) al lui Nakum-Naranjo-Yaxha, dezvoltat de guvernul guatemalez, ajutat de Germania.

Templul de la Acropole nord, Yaxha. Foto de Marie Carianna, sursă Flickr, Wikipedia.

Acest site destul de mare (al treilea din Guatemala după El Mirador și Tikal) are peste 500 de structuri, dintre care patruzeci de pietre funerare, treisprezece altare, nouă temple-piramidă, două terenuri de joc cu mingea și sacbeob-uri (drumuri mayașe) care conectează cele trei acropole: centru, la nord (numită și Maler) și est. În partea superioară a templului 216 se găsește cea mai bună vedere a întregului sit arheologhic și a lacului.

Vizita sitului începe cu Place C, unde se găsește singurul grup de piramide gemene ale lumii maya, cu excepția Tikal, și Acropole la est: aceste monumente sunt într-adevăr impresionante prin terasamentul masiv de  pământ care le susține. Piterele funerare au fost mutilate în vremuri pre-hispanice.

 

Vizita continuă de-a lungul unei căi bine marcate, un fel de bulevard căptușit cu mici piramide paralele, unele restaurate, altele încă acoperite cu o pătură vegetală deasă, care simbolizează o preocupare manifestată de autorități de a conserva mediul forestier.

Se ajunge în fine, după trecerea mai multor locuri pline de istorie,  într-un complex arhitectural la grupul numit “Maler”, după descoperitorul său. Unele piramide au fost ridicate acolo pe o platformă care este în prezent restaurată, decorată cu motive geometrice. Din partea de sus a piramidei “estului Acropolei” se vede laguna care se extinde, în centrul său cu o insulă, care adăpostește situl post-clasic de la Topoxté, extrem de vast, care se întinde pe șase insule.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *