Ne cunoaştem foarte puţin planeta, care este străbătută de un număr impresionant de stranietăţi, de mistere şi necunoscut. Enigmaticul fenomen al găurilor terestre face parte dintre acestea, cu siguranţă. Deşi imensitatea anumitor particularităţi geologice ne minunează, găuri în sol ale căror dimensiuni pot să atingă peste 150 de metri în adâncime şi/sau în diametru ne impresionează, dar ne şi înspăimântă, ne pun pe gânduri. Apar la un moment dat, din senin.
Mai bine cunoscute sub termenul ambiguu de prăbuşiri carstice, aceste găuri terestre sunt un fenomen care, în pofida explicaţiilor oficiale, ne pun serios pe gânduri. Acestea apar practic oriunde: în mări, în deşert, la intersecţia unei străzi… sau chiar în grădina noastră!
Unele terenuri posedă o geologie zis carstică, adică morfologie calcaroasă, şi deci pur şi simplu constituită din roci solubile. Atunci când apa se acumulează acolo, acest calcar se descompune şi produce o argilă de decalcificare. Aceasta formează sub sol o depresiune, mai mult sau mai puţin mare care se va scufunda, mai devreme sau mai târziu, atunci când greutâţile de deasupra vor fi prea grele.
Unele scufundări sunt însă de o dimensiune impresionantă. Este cazul celor din Venezuela, între altele. Unele din aceste formaţiuni îşi dezvoltă propriul lor ecosistem interior, aşa cum fac grotele şi cavernele. Deşi acesta este un fenomen natural cunoscut, unele „găuri terestre” posedă particularităţi stranii.