Structuri enigmatice din Neolitic descoperite la Marea Baltică

Structuri enigmatice din Neolitic descoperite la Marea Baltică

5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Un complex din piatră datând din Neolitic a fost descoperit de curând pe complex din piatră care se găseşte de pe lacul Pielinen în regiunea Carelia de Nord, în Finlanda Orientală. Până acum, nu au fost descoperite situri similare în regiunea Ostrobotnia.

Axa complexului descoperit de arheologi este aliniată pe răsăritul soarelui solstiţiului de iarnă şi pe cea a apusului de soarelui din solstiţiul de vară, o concepţie pe care o regăsim la templul din Karnak în Egipt şi la cel din Stonehenge în Marea Britanie.

Structuri enigmatice din Neolitic descoperite la Marea Baltică

În tradiţia din regiunea finlandeză Ostrobotnia, asemenea structuri, în general circulare sau dreptunghiulare, se numesc jatinkirkot, adică “bisericile giganţilor” şi datează de aproximativ 300-1800 î.e.n.

Nu se cunoaşte funcţia acestor construcţii, dar specialiştii cred că ele aveau totuşi o funcţie religioasă. Exactitatea astronomică îi determină să creadă că acest gen de complexe avaeau şi o funcţie agricolă, pentru observarea cât mai precisă a sezoanelor.

Oamenii de ştiinţă finladezi consideră că structurile descoperite recent în apropiere de Marea Baltică ar fi fost construite de vânătorii de foci, abundente probabil în acele timpuri în regiune în epoca Pietrei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *