Oraşul Tiszaujvaros se află în judeţul Borsod – Abauj – Zemplen, în nord – estul Ungariei, la 35 km sud – est de Miskolc, în apropiere de Tisa. A fost creat după al Doilea Război Mondial şi se numea „Leninvaros”.
Localitatea Tiszaszederkeny (vechea denumire a oraşului) datează din sec. XIII. Năvălirile hunice şi apoi turce au lăsat în urma lor deşertul. În sec. XVII, Istvan Bocskai s-a folosit de serviciile soldaţilor care proveneau din această zonă pentru a se lupta cu habsburgii în 1604. După cum le-a promis, le-a dat pământ şi i-a înnobilat.
Prima biserică construită în oraş a fost cea catolică, abia în 1993. Un an mai târziu, a fost ridicată biserica calvinistă, apoi cea greco – catolică, în 1996.
Tiszaujvaros devine an pe an mai frumos şi merită să faci o plimbare prin centrul său, unde există multe statui şi spaţii verzi.
Complexul băilor termale
După 1990, aici s-au concretizat numeroase investiţii în turismul recreaţional, pentru a fructifica efectele apei termale locale. Complexul construit în oraş este foarte frecventat de turişti. Funcţionează din 1998.
Compoziţia apei şi efectul curativ
Băile atestate ca băi balneare de importanţă naţională din anul 2001 folosesc apa minerală termală de 65°C, care ţâşneşte de la oadâncime de 1200 metri şi care are o concentraţie relativ mare de sare, dar şi clorură de sodiu şi hidrocarburanţi.
Apa este eficientă în primul rând în cazul afecţiunilor articulaţiilor, ginecologice şi urologice cronice, dar datorită capacităţii de reducere a stresului, îi relaxează pe cei care îşi doresc odihnă.
Servicii
Oaspeţii au la dispoziţie în grădina impozantă a băilor trei bazine cu apă termală la diferite temperaturi (36, 38 şi 40ºC) şi un bazin în aer liber de 32 ºC. Recreerea este asigurată prin servicii balneare de calitate (infrasaună, biosaună cu fototerapie, solariu vertical şi orizontal, masaj, pedichiură).
Serviciile sunt accesibile şi persoanelor cu dizabilităţi locomotorii deoarece au fost asigurate condiţiile circulării cu scaun cu rotile şi aceste persoane au la dispoziţie şi vestiare speciale.
Pe terenul de aproape 7 hectare, gazdele s-au gândit la recreearea întregii familii care este asigurată de 6 bazine bogate în elemente de agrement, spaţiu verde pentru plajă, terenuri de sport, teren de joacă pentru copii şi un mănunchi de chioşcuri comerciale.
În acest complex toţi îşi vor găsi o piscină preferată, indiferent de vârstă:
• Bazin – cetate şi ciupercă de apă pentru cei mai mici
• Bazin de aventuri cu tobogan şi canal de apă iute, bazin cu tobogane cu Anaconda şi Kamikaze pentru cei tineri
• Bazin cu valuri care se adânceşte treptat
• Piscină de înot de 50 m
• Bazin nou cu apă termală, cu paturi jacuzzi, scaune jacuzzi şi jeturi de apă.