Unii oameni de Neanderthal aveau probabil părul roşu şi tenul pal, apropiat de cel al contemporanilor având origini celte, conform unui studiu publicat de revista Science şi bazat pe analize ADN. Acestea, primele de acest gen, au fost realizate pe fosile de oameni de Neanderthal descoperite la El Sidron (nordul Spaniei) şi Monti Lessini (Italia), conform acestui studiu.
ADN-ul acestor umanoizi a revelat că erau purtătorii unei mutaţii de gen MC1R, care codează o proteină responsabilă de producţia melaninei, o substanţă care dă pielii culoarea sa şi o protejează contra razelor ultra-violete. Mutaţia observată în genele de neandertalian este diferită de cea cunoscută actual la oameni, dar cercetătorii, introducând-o în celule în laborator, au obţinut un rezultat similar.
Chiar dacă această experienţă nu poate fi considerată drept concludentă, oamenii de ştiinţă nu dispun de nimic altceva pentru a ne lămuri asupra aspectului oamenilor de Neanderthal, din care nu au fost conservate niciun fragment de piele sau de păr, a subliniat Michael Hofreiter, paleogenetician de la Institutul Max Planck de antropologie evolutivă din Leipzig (Germania). Conform lui, roşcaţii erau fără îndoială foarte minoritari printre neanderthalieni, nu mai mult de 1% din populaţie, dar trebuie să fi fost prezenţi în toate părţile Europei şi Asiei unde trăiau aceşti umanoizi.