Cercetătorii de la Universitatea din Otago, Noua Zeelandă, care efectuează săpături arheologice în munţii Cambodgiei, pe zece situri de înmormântare, încă din 2003, au descoperit urmele unui popor neidentificat.
Studiind riturile funerare enigmatice practicate de acest popor necunoscut, oamenii de ştiinţă au prelevat mostre de sicriu de lemn, din smalţul dinţilor şi din oase, oferind recent publicităţii primele datări cu radiocarbon ale unor urne şi coşciuge din buşteni neobişnuite, care se găseau expuse pe înălţimi, în munţii din sudul Cardamom-ului. Informaţiile au fost publicate într-un studiu în revista Radiocarbon.
Studiul relevă faptul că pe teritoriul actualei Cambodgii s-au efectuat rituri funerare misterioase între 1395 şi 1650 e. n., perioadă care a coincis cu declinul şi căderea puternicului regat din Angkor, care se găsea în zonele joase ale acestei ţări.
Dr. Beavan a spus: Practicile funerare din Regatul Angkor şi ale succesorilor săi implicau incinerarea şi nu aveau nimic de a face cu ceea ce am găsit pe siturile pe care le-am studiat. Această diferenţă semnificativă sugerează că, în termeni culturali, aceşti oameni de la munte erau o lume aparte, de contemporanii lor din câmpii. Ei trăiau departe de fascinantul Regat Angkor, cumva rupţi de lume.