Geopolitica

Fenomenul Vladimir Putin

1 21
5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Până la izbucnirea crizei din Ucraina, care animă acum spiritele şi face multe victime, din păcate, Vladimir Putin a reuşit acolo unde fostul preşedinte Boris Elţin a eşuat: Rusia a căpătat sub el o nouă imagine, de mare putere. Cum era şi firesc, având în vedere măreţia acestei ţări imense.

Preşedintele Federaţiei Ruse, fost KGB-ist, are un stil sobru, pare dur şi este foarte tranşant, îi place să ordone şi să fie ascultat, este un analist fin al scenei internaţionale şi are abilitate în comunicarea politică.

Este omul momentului şi un politician de anvergură, de care se tem mulţi!

Vladimir Putin ştie când să pună punctul pe i şi să lupte pentru a crea Rusiei influenţa de care se bucură în prezent. Dar criza din Ucraina a dus totodată şi la decăderea Rusiei prin izolarea ei acută pe plan internaţional, cea mai profundă după Războiul Rece. Este bine sau rău, viitorul ne-o va spune.

Fenomenul Vladimir Putin

Vladimir Putin

Cert este că Rusia a văzut cum este tot mai încolţită de NATO şi de Uniunea Europeană, s-a simţit ameninţată şi nu a vrut să cedeze din spaţiile sale vitale, cum ar fi Ucraina, însă mai ales Crimeea (care este teritoriu istoric rusesc şi a fost făcută cadou ucrainenilor de către Nikita Hruşciov).

Vladimir Putin dă ruşilor un sentiment de siguranţă şi de mândrie, este la cote inimaginabile, are cea mai mare popularitate din Federaţia Rusă şi toţi se bazează pe deciziile lui. Este pe cai mari, cum se spune. A câştigat o etapă…

Pe termen lung însă, politica lui este destructivă şi contrar principiilor pe care este construită democraţia. Ne amintim apoi de tonul şi ameninţările bolşevice, de ultimatumul dat de Molotov şi reluate acum de predecesorul său, Serghei Lavrov, de altfel un om inteligent şi diplomat însă care se comportă ca mesagerul unei mari puteri imperiale, sfidător. Nu aşa se câştigă vecinii şi prietenii, dacă enunţi principii umanitariste şi vrei să fii respectat.

Intoleranţa şi orgoliul sunt caracteristici atemporale, se pare. Iar conducătorii ruşi nu fac excepţie. Linia forţei impune forţă! Este şi motivul pentru care NATO a schimbat rapid obiectivele, văzând acum în Federaţia Rusă un duşman, cel puţin potenţial.

Până de curând, Rusia era considerată de aceeaşi parte a baricadei în lupta globală împotriva terorismului. Manevra din Crimeea a arătat însă o altă faţă a Rusie şi NATO şi-a schimbat optica din mers, fortuit, din nefericire pentru cursul istoriei. Căci orice s-ar zice, Rusia este o super putere şi rolul său în lume nu poate fi contestat de nimeni.

Ruptura care s-a creat în lume este descurajantă pentru viitorul omenirii. În loc ca eforturile tuturor să se concentreze pe problemele complexe care pândesc civilizaţia noastră, a apărut aproape din neant spectrul războiului şi reconsiderarea zonelor de influenţă, ca şi cum am fi intrat în Noua Ordine Mondială. Mulţi susţin asta…

Putin are capacitatea de a combina imaginea, discursul şi actele în interesul strategiei lui şi poate chiar al Rusiei. Este un bun tactician şi are toate mijloacele pentru a-i reuşi ceea ce-şi pune în cap. Dar toate astea nu duc la distrugerea securităţii mondiale?

Preşedintele Rusiei este enigmatic, un fenomen şi singurul care decide pentru şi în numele Rusiei. Este conducătorul! Recent, Prinţul Charles l-a comparat cu Hitler, apoi şi-a cerut scuze, se pare. Dar popularitea de care se bucură domnul Putin în prezent şi turul de forţă cu care încearcă să impresioneze lumea nu sunt caracteristici de tip totalitar? El dă permanent imaginea omului informat şi sigur pe el, are un discurs sobru, acidic şi ironic de multe ori, este dur. Privirea lui te străfulgeră şi simţi că-ţi dă fiori, chiar şi atunci când zâmbeşte.

Influenţa lui mondială este copleşitoare dar pe măsură ce trece timpul, în ciuda acestor caracteristici care îi fac cinste, pierde teren. Ucraina este un butoi cu pulbere din care nu se ştie ce poate să iasă…

Rusia nu poate să fie împotriva lumii civilizate, credem. Ar fi ilogic. Şi nu ar trebui să se simtă încercuită! Grandoarea sa, cultura imensă şi sufletul rus reprezintă forţe care pot să creeze punţi de legătură şi nu de foc. Energiile ar trebui să se mobilizeze în alte scopuri, nobile şi de consistenţă, vizionare.

Marian Deaconu

Content Protection by DMCA.com

1 Comment

  1. claudia65 13/09/2014 at 19:49 -  Răspunde

    Fortuit inseamna norocos, cu sansa, vine de la Fortuna, zeita, nu are inteles de obligat, fortat

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Urmariți-ne pe Twitter!

Publicitate

Publicitate

Video country music

Enigme

Showbiz

Dosarele crimei

Videoclipurile săptămânii

Conspirație

Credință

Spiritualitate

Mitologie

Legende

Publicitate

Publicitate
Flag Counter

Susține acest site cu o donație!