Massenssen, cunoscut și sub numele de Massinissa este fiul lui Gaia, regele din Massyle și viitorul împărat al numizilor. El s-a născut în 238 înainte de Christos. Tatăl său l-a trimis ca ostatic la cartaginezi de tânăr pentru a garanta un acord de pace. Aceștia din urmă s-au ocupat de educația sa și Massinissa a învățat latina și greaca, cât și matematica și dreptul. La cartaginezi, a primit o educație exemplară care vor face din el un șef puternic care să exprime cultura cartineză și să poată garanta pacea pe termen lung.
Devenind adult, Massinissa s-a întors în Numidia și s-a alăturat tatălui său, regele Gaia la Hippo Regius (Annaba) care l-a învățat arta militară din Numidia.
În 212 înainte de Chistos, la vârsta de 24 de ani, regele Gaia i-a încredințat fiului său, tânărul prinț o armată puternică și i-a cerut să-l pedepsească pe Syphax, regele massessylenilor atacându-i regatul la Collo (Skida).
Dar Syphax s-a grăbit și a făcut o alianță cu romanii. Massinissa s-a dovedit a fi un general fantastic. A capturat orașele massaessylenilor pe rând.
În șase ani de război (din 212 până în 203 înaite de Chistos), Massinissa practic a nimicit regatul lui Syphax. Acesta din urmă a trebuit să-l abandoneze și să se refugieze dincolo de Marele Atlas (într-o parte a actualului Maroc), unde a încercat de a se reorganiza pentru a-și recuceri pământurile.
Massinissa s-a decis de a continua cuceririle sale. A părăsit regatul lui Syphax și a trecut Mediterana debarcând în Iberia cu trupele sale, unde a sărit în ajutorul cartaginezilor lui Hasdrubal care se luptau cu romanii și pentru a-l susține strategic pe Hannibal care ducea lupte înverșunate, la rândul său, cu romanii pe un alt front în același moment.
Dar armatele romane conduse de Scipio au repurtat victoria. Massinissa s-a întors în Numidia la Hippo Regius și a purtat doliu după tatăl său mort în timpul absenței sale cât și pentru alianța sa cu Cartagina. Atunci a luat decizia de a se alia cu romanii deoarece Syphax începuse cuceririle în arma sa după ce a bătut armatele sale slăbite în campania iberică.
A trebuit deci ca Massinissa să-și reconstituie forțele militare, să-și reorganizeze regatul prin legi noi, apoi a atacat Cirta (Constantin) pe care l-a capturat fără dificultate făcând din acest oraș noua capitală a Numidiei în 204 înainte de Chistos. În acest moment, Hasdrubal, care i-a promis-o de soție pe fiica sa Sophonisba, s-a înfuriat din cauza lui Massinissa și s-a hotărât să-și anuleze promisiunea și a căsătorit-o imediat cu Syphax. Atunci Massinissa i-a trimis otrava și i-a cerut să se sinucidă.
În mod curios, fiica lui Hasdrubal a acceptat să se sinucidă înainte de consumarea mariajului său pentru a salva onoarea iubitului său. După moartea acestei femei, Massinissa a căpătat o ură uriașă față de cartiginezi și de massaessyleni care s-au aliat cu ei. Iar el, s-a împrietenit cu Scipion Africanul, generalul roman și a plănuit toată viața sa de a distruge Cartagina.
În 202 înainte de Chistos, Massinissa și-a condus forțele sale alături de Scipion pentru a se bate cot la cot cu romanii la Zama împotriva lui Hannnibal. Cavaleria numită s-a distins prin ferocitatea sa și a participat la distrugerea totală a armatelor lui Syphax al II-lea (fiul lui Syphax I) regele massaesylenilor. Generalul Scipion Africanul, impresionat de curajul numidienilor arătat în luptă, a dat regatul lui Syphax lui Massinissa care l-a integrat în al său, unificând în acest mod Numidia și înfăptuind visul tatălui său Gaia.
Massinissa controla acum tot Nordul actualei Algerii și se găsea în poziție de forță față de Cartagina, la începutul sfârșitului celui de-al doilea război punic. El s-a hotărât să atace Cartagina, fără acodul Romei și cartaginezii, înspăimântați la perspectiva dispariției lor au solicitat arbitrajul Romei pentru a-l reține pe aliatul său. Iar Roma a decis de a-i acorda lui Massinissa teritoriile cucerite însă i-a cerut de a nu-i mai ataca pe cartaginezi. Relațiile dintre Numidia și Cartagina au continuat să fie încordate în timp ce Massinissa, inteligent a continuat să păstreze alianța cu romanii.
Mai târziu, el îi va susține în campaniile pe care le-a purtat împotriva lui Perseus din Macedonia și a lui Antiochus. Între timp Cartagina a început să redevină puternică grație comerțului său și să-și umple visteria. Încurajați, i-a exilat forțat din Cartagina pe partizanii lui Massinissa. Este oportunitatea pe care o așteptase acesta pentru a cuceri cetatea dușmană. Massinissa a profitat ducând o teribilă campanie de dezinformare și s-a pregătit pentru război, dorind cu orice preț să se răzbune. Romanii au simțit și ei pulsul și Senatul a declarat deschis al treilea război punic. Satisfăcut, Massinissa a început să negocieze modalitățile cu romanii în vederea invaziei Cartaginei și a împărțirii sale.
A obținut un acord care îi era extrem de favorabil și s-a întors la Cirta pentru a-și pregăti armatele de război. Dar la începutul acestuia, Massinissa a murit de bătrânețe la vârsta de 90 ani. A fost doar nu doar un mare rege și un șef militar, ci și un perfect strateg și diplomat.
În timpul domniei sale a transformat micul regat Numidia pe care i l-a lăsat tatăl său Gaia într-un adevărat imperiu care a amenințat Cartagina cu exterminarea și care s-a afirmat în tot spațiul mediteranean.
A creat o armată formidabilă cu o cavalerie redutabilă, o flotă navală militară, Cirta, centrul de civilizație marcat profound de cultura feniciană.