Când începe Evul Mediu?

Când începe Evul Mediu?

5.00 avg. rating (99% score) - 5 votes

Istoricii au dorit să deseneze linia de demarcație între Antichitate și Evul Mediu.

Unii o situează în anul 410, data la care Roma a fost cucerită de vizigoții lui Alaric. Alții, în 486, când regele franc Clovis l-a învins pe Syagrius la Soissons, cel pe care Grigorie din Tours l-a numit “regale romanilor (galilor)”, un galo-roman care nu depindea de niciun împărat, dar care a căpătat demnitatea de “patrician imperial”. Iar alții au reținut data de 476, când Odoacru l-a detronat pe ultimul împărat roman din Occident, Romulus Augustul, fiul vechiului general-ministru al lui Attila, Oreste.

Când începe Evul Mediu?
Europa in anul 450

Opoziția la alegerea datei de 476 emană mai ales de la istoricii care constată că o asemenea alegere ar situa invazia lui Attila în Galia și în Italia (în 451-452) în Antichitate, pe când ei ar dori să-l integreze în fresca medievală.

Anul 395 a fost cel în care a murit împăratul Teodose I cel Mare (împăratul unui Imperiu roman unificat) și-a divizat Imperiul între două entități formal independente (Imperiul Roman de Occident și Imperiul Roman de Orient), când împăratul roman de Occident Honorius s-a mutat la Ravenna de unde a asistat, neputincios, la mărșăluirea barbarilor spre Roma. Dar în același an s-a născut și Attila, regele hunilor. Astfel, acesta s-ar fi născut când înceta Antichitatea și se năștea Evul Mediu?

Istoricul francez Maurice Bocevier-Ajam consideră anul 395 drept unul foate important, de cotitură în destinul omenirii, când de fapt ar fi început, teoretic, Evul Mediu.

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *