Carul solar din Trundholm

Carul solar din Trundholm

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Carul solar din Trundholm este un faimos obiect de bronz descoperit în 1902 de către un fermier în mlaștina situată în Trundholm din Odsherred, lângă Nykøbing, în regiunea Sjælland, Danemarca.

 

Foto de Malene Thyssen, sursă Wikipedia.

Ansamblul are o lungime de 60 de centimetri. Calul, realizat artistic, este o bucată de bronz din fontă care se bazează pe patru roți prevăzute cu patru raze. Trebuie remarcat însă faptul că numai una din cele patru roți a rămas intactă. Discul solar, cu un diametru de 25 de centimetri, se sprijină pe două roți și și-a păstrat o parte aurită pe o anumită zonă. Este cea mai veche reprezentare cunoscută a carului solar din Europa și este important de menționat că prezența unui asemenea car în această regiune scandinavă rămâne remarcabilă pentru această perioadă.

Se admite în general faptul că acest car solar este reprezentarea miniaturală a unui car religios care era plimbat în mod simbolic pe un parcurs magico-solar, după cum indică cultele lui Nerthus din nordul Germaniei și Freyr în Suedia.

Fața aurită, situată pe partea dreaptă a calului, ar reprezenta calea diurnă a soarelui de la est la vest, cealaltă față, întunecată, calea nocturnă. S-a presupus că acest car era condus de soare, dar și că soarele ar putea fi chiar carul.

Obiectul a fost depus ca ofrandă într-o înmormântare care a dispărut de atunci. Arheologii au stabilit că această scupltură ar proveni din anul 1650 î.e.n., din epoca bronzului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *