Sub numele de Mata Hari, Margaretha Zella a adăugat dansuri indoneziene la repertoriul său de şarm. Era frumoasă şi fascinantă. Ducea o viaţă nonconformistă care o făcea adesea să fie suspectă. Ea a simbolizat întotdeauna misterul, erotismul şi spionajul. Destinul său a fost tragic.
De tânără a fost o curtezană şi o dansatoare exptică. A învăţat arta seducţei pe care a utilizat-o cu nonşalanţă. S-a căsătorit cu un ofiţer din armata colonială olandeză. Se povesteşte că era atrasă de oamenii importanţi.
După ce s-a despărţit de soţul său, s-a stabilit la Paris, în 1903, decisă de a reuşi în cariera de dansatoare. Dar a avut o perioadă dificilă, în timpul căreia a fost curtezană. Apoi, s-a decis să-şi schimbe imaginea. Şi astfel, s-a născut dansatoarea exotică. Mata Hari, care a dobândit în scurt timp o carieră internaţională.

O spioană plină de şarm
Întâlnirea cu şeful poliţiei berlineze, Truffant von Jagow i-a schimbat destinul. Acesta s-a îndrăgostit de ea şi a devenit amantul său. El a înţeles imediat că putea folosi şarmurile frumoasei sale amante în special în avantajul Germaniei. Prin urmare, a incitat-o să-şi continue activităţile şi să se ocupe de oamenii politici, de personalităţile din armată şi din diplomaţie. Astfel, ea putea obţine informaţii importante de ordin militar. Mata Hari a acceptat şi şi-a început cariera de spion sub indicativul H21. Tânăra femeie a participat la numeroase serate şi a legat prietenii strânse cu bărbaţi influenţi.
Foarte dotată, ea obţinea informaţii pe care apoi le raporta germanilor. Talentele sale de seducătoare au avut consecinţe grave la începerea Primului Război Mondial. S-a angajat ca infirmieră, în apropiere de Vittel şi a recoltat informaţii importante de la ofiţerii răniţi privind detaliile ofensivelor viitoare.
În mod straniu, de mai multe ori, ofensivele francezilor au întâlnit o concentrare neaşteptată de trupe germane, graţie muncii depuse de Mata Hari ca spioană. În timpul uneia dintre aceste ofensive, peste 100.000 de soldaţi şi-au găsit moartea.
Curtezană sau spioană?
La începutul anului 1917, Mata Hari a fost arestată. Ea adezvăluit legăturile sale dar nu a recunoscut niciodată că a obţinut informaţii confidenţiale. Pur şi simplu a afirmat că era o curtezană şi nu o spioană.
Tot timpul, Mata Hari şi-a declarat inocenţa până la condamnarea şi executarea sa câteva luni mai târziu. Convinsă însă de implicarea acesteia în activităţi de spionaj, curtea de justiţie militară nu a deliberat mult înainte de a pronunţa condamnarea la moarte.
În faţa plutonului de execuţie, ea a refuzat să fie legată la ochi. În 2001, Fundaţia Mata Hari a cerut revizuirea procesului, deoarece serviciile de spionaj germane ar fi profitat de ea.