Civilizaţia pierdută din Ghana

Civilizaţia pierdută din Ghana

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

O echipă de arheologi ghanezi şi britanici a anunţat descoperirea de sculpturi, vechi de 800 – 1400 ani, în apropiere de Yikpabongo în nordul Ghanei. Aceste statuete din argilă, mărturisesc despre existenţa în Africa de Vest, a unei civilizaţii pre – islamice sofisticate dar necunoscută până acum.

Civilizaţia pierduta din GhanaSitul a făcut obiectul mai multor campanii de săpături de la mijlocul anului 1980. Profesorul Timothy Insoll (Universitatea din Manchester) s-a alăturat proiectului în 2007, la cererea doctorului Benjamin Kankpeyeng (Universitatea din Ghana). Cercetătorii s-au focalizat asupra unei zone de 30 km2 şi au săpat în sute de tumuli cu cercuri din piatră. În 2009, după 15 zile de cercetare, au dezgropat 80 de sculpturi antropomorfe şi zoomorfe.

Poziţia statuetelor, dispuse în mijlocul craniilor umane, sugerează că acestea sunt situate pe amplasamentul unei vechi necropole sau a unui sanctuar. Mandibulele defuncţilor au fost extrase şi puse alături de schelete. Este vorba, după câte se pare, de un ritual religios. Tehnica de fabricare a figurinelor, încastrată în mai multe tronsoane, mărturiseşte de avansul acestei civilizaţii nescunoscute.

Următoarea etapă va fi analiza rezidurilor de materiale care se găsesc în interiorul statuetelor. Ar putea fi vorba de plante medicinale de sânge sau de alte substanţe destinate unei ceremonii de sacrificiu. Din nefericire, lucrările arheologice sunt ameninţate de invazia vânătorilor de comori, o problemă care a apărut după descoperirea teracotelor de la Komaland în 1987 şi care se vând pe pieţele din Dakar, Paris sau New York, aducând profituri serioase.

Se ştie puţin despre civilizaţiile pre – islamice deoarece nu există nicio sursă scrisă. De ce au dispărut ele? Istoricii cred că populaţiile s-au convertit la Islam sau că au fost victimele sclavilor musulmani. Se speră că analiza statuetelor le va permite de a şti mai multe despre această civilizaţie pierdută.

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *