Melkart, zeul din Tir

Melkart, zeul din Tir

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Melkart (sau Melqart ori Melkhart) este un zeu de origine feniciană. De asemenea, numit Ba’al Sor sau Ba’al din Tir, numele său provine de la două rădăcini feniciene: Melk sau Melek înseamnă „prinț“, „rege“ și Qart sau QRT, ceea ce înseamnă „oraș“, ceea ce înseamnă prințul orașului sau regele orașului Tir.

Melkart provine dintr-o asociere între două zeități fenice: Baal și Yam. Datorită acestei dualități, stăpânul din Tir este, în același timp, zeul fertilității care moare și renaște în fiecare an; și zeul mării, cunoscut pentru cuceririle și exploatările sale maritime. Caracterul său marin este reprezentat în monedele tireniene în care Melqart se suprapune peste un hipocampus (căluț marin) înaripat.

În Cartagina (Tunisia), s-au format numeroase nume cu numele Melqart, care atestă popularitatea acestui zeu. De pildă, numele punic Hamilcar (generalul Hamilcar Barca, a fost tatăl lui Hannibal) provine de la aceeastă divinitate. În lumea greco-romană, Melkart a fost asimilat lui Heracles (fiul lui Zeus), în special la Gades și Lixus, unde avea un templu important.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *