Moneda vizigotă

Moneda vizigotă

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Moneda vizigotă a constituit un sistem monetar bazat pe metal, pe care vizigoții l-au dezvoltat în Galia și Hispania și care s-a răspândit în prima perioadă a Evului Mediu (din secolul al cincilea la începutul secolului al optulea).

Printre cele mai comune valute, au existat două monede de aur, solidus și tremissis, cele mai folosite în absolut, bătute în imitație de monede emise de Imperiul Roman de Jos, iar mai târziu de către Imperiul Roman de Jos.

Chindaswinth: trémissis, Hôtel de la Monnaie de Hispalis +CN•SVINLVS PX +ISPΛLIS PIVS. Sursă CNG, Wikipedia.

Monedele au avut loc inițial în Galia, unde vizigoții s-au stabilit în secolul al V-lea și au continuat încă din prima jumătate a secolului al șaselea, în vechea  Hispanie romană, unde s-a deplasat centrul regatului și al puterii vizigote după bătălia de la Vouillé,  din anul 507, în care s-au confruntat vizigoții împotriva auvergnatilor, în sud și contra francilor, în nord. În această bătălie teribilă, regele vizigot Alaric al II-lea a murit în timpul luptelor, lăsând la discreția învingătorilor teritorii vaste din sudul Franței.

Această victorie și, după un timp, cucerirea Toulouseului, le-a permis francilor să ia de la vizigoți majoritatea domeniilor lor galice.

Primele monede, numite de obicei pseudo-imperiale, imitau  inițial pe cele care circulau în partea de vest a Imperiului Roman și, mai târziu, pe cele emise în partea de est și care au preluat aceleași nume de împărați romani. Începând cu anul 580 însă, vizigoții au început să realizeze monede destul de independente, în care se puteau citi numele monarhilor vizigoți. Emisia de monede s-a oprit în a doua decadă a secolului al VIII-lea, din cauza cuceririi islamice a Peninsulei Iberice (inițiată de califatul omeyyad) care a răsturnat regatul vizigot din Toledo.

Colocarea monedelor în catalog

În ceea ce privește monedele vizigotice, cel mai recent text este cel publicat de Philip Grierson și Mark Blackburn în 2007, primul volum al seriei de monede europene monetare medievale (MEC). În cataloage există o referință tip “MEC 1, 171”, unde “MEC” indică colecția, “1” primul volum și “171” moneda 171 a catalogului. Monedele vizigoților, toate din primul volum, sunt catalogate între 166 și 277.

3 thoughts on “Moneda vizigotă

  1. After I initially left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added-
    checkbox and now every time a comment is added I recieve 4 emails with
    the exact same comment. Perhaps there is a means you are able to remove
    me from that service? Thanks a lot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *