Nāga, șarpele păzitor care aduce prosperitate

Nāga, șarpele păzitor care aduce prosperitate

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Nāga (în sanscrită șarpe) este o ființă mitică a hinduismului, dar cuvântul înseamnă, de asemenea, în esență: șarpe. Nagii din religie păstrează comorile naturii, sunt atașați de apă și aduc prosperitate. Multe temple din India se închină unei statui de șarpe; șarpele este, de asemenea, simbolul lui kundalini (puternica energie spirituală care în viziunea yoghinilor se află la baza coloanei vertebrale).

Un nâga la Vat Sisakhet, păzitorul templului, Vientaine, Laos. Autor foto Adam Carr, sursă Wikipedia.

Fertilitatea și nemurirea sunt, de asemenea, puterile lor. Se pare că orice divinitate a budismului sau jainismului, în plus față de hinduism, are un șarpe atașat la personalitatea sa, bun sau rău.

În legendele din India și din toată Asia de Sud-Est, nāgasii sunt locuitori ai lumii subterane, unde păzesc cu gelozie comorile pământului. Inamicul lor natural este uriașul vultur Garuda, dar nagas și Garuda nu sunt, de fapt, decât două încarnări ale lui Vishnu, cele două aspecte ale substanței divine, în care se reconciliază.

Naga cea mai renumită este Ananta ( eternul, infinitul), pe care Vishnu se odihnește în intervalul dintre sfârșitul unei lumi și crearea unei noi.

Nāga ca formă feminină (nāgī sau nāginī) este un geniu al apelor, reprezentat ca un șarpe cu un cap uman. Considerați a fi mari poeți, păstrează comorile pământului. Naga este gardian si protector, mediator între cer și pământ, mijlocitor între această lume și cea de Dincolo, uneori asociat cu cerul curcubeu (Buddha coboară din cer pe o scară care este un curcubeu, ale cărui rampe sunt două nâge).

În iconografia khmeră, nâga masculin are un număr impar de capete, în timp ce femelele au un număr par. Pe anumite stegulețe din Angkor, care pot simboliza ușa cerului, se crede că Indra și Makara scuipă două nagaze.

Nagaraja, cuvânt sanscrit format din naga (“șarpe”) și raja (“rege”), înseamnă Regele șerpilor. Acest termen se aplică în cazul a trei zeități majore: Ananta (Sheshanaga), Takshaka și Vasuki. Ananta, Vasuki și Takshaka sunt frați, fii ai lui Kashyapa și Kadru, care sunt părinții tuturor șerpilor.

 

În povestile și legendele cambodgiene, nāgasul poate lua forma umană, poate călători subteran, înota în apă și zbura în aer. De asemenea, naga este cel căruia îi datorăm fertilitatea solului și fertilitatea femeilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *