Astronomii lansează o alertă de proporţii: 18 obiecte necunoscute se plimbă nestingherite în constelaţia Orion. Niciunul dintre aceste obiecte nu se învârte în jurul unui soare central. Masa lor este insuficientă pentru a fi vorba de planete. Ce sunt? Cum s-au născut?
O posibilă explicaţie: este vorba de “pitice cenuşii”, obiecte care se situează într-o stare intermediară între stea şi planetă. Dar atunci, ce a putut împiedica dezvoltarea lor? Simularea informatică a cercetărilor propune alte soluţii: aceste obiecte au putut fi expulzate dintr-un sistem de alte planete.
Asemenea descoperiri aruncă o nouă lumină asupra naşterii stelelor şi a planetelor. Ele sunt posibile prin ameliorarea tehnicilor de observare şi de măsurare. Dar dezvoltarea acestor tehnici şi a instrumentelor ad-hoc costă mult. Iată de ce cercetătorii de la Heidelberg (Germania) colaborează la proiecte în lumea întreagă.
MPIA este de exemplu responsabil de Calor Alto în Spania, unul dintre cele două observatoare cele mai performante în Europa.