Omul de Dali

Omul de Dali

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Omul de Dali este numele dat unui craniu uman fosilă descoperit în 1978 în districtul Dali, provincia Shaanxi, China.

 Craniul fosilă a fost descoperit lângă orașul Dali în mod întâmplător în 1978 de către Shuntang Liu, un geolog al Biroului Resurselor Minerale și Geologice Shaanxi, într-o terasă aluvială de loessul râului Luohe din districtul Dali. Siteul, numit Tianshuigou, se află în apropierea satului Jiefang, la 30 km nord de orașul Dali din provincia Shaanxi din centrul Chinei.

Craniul lui Dali este relativ complet, incluzând majoritatea oaselor faciale, ceea ce este rar printre fosilele umane descoperite în China.

Fața este marcată de reliefuri supraorbitale proeminente, care, totuși, nu formează un torus continuu, spre deosebire de craniile fosile ale omului de Peking (Homo erectus). Curba acestor reliefuri evocă mai multe forme arhaice cunoscute în Europa și Africa. Fruntea nu are o contracție retro-orbitală. Osul frontal este extrem de înclinat și duce la un craniu scăzut, alungit, care se termină într-un os occipital destul de rotunjit. Bolta craniană este groasă și deosebit de robustă, în timp ce baza craniului este destul de grațioasă. Există o chilă sagitală, o trăsătură care poate fi găsită și la Homo erectus.

Capacitatea craniană este estimată la aproximativ 1.120 cm cubi, ceea ce este puțin peste Homo erectus, dar semnificativ mai mică decât specimenele contemporane din Europa și Africa.

Mai multe datări ale acestui craniu au fost prezentate succesiv de diferite echipe de cercetare. Un studiu din 2015, bazat pe metoda de rezonanță prin spin de electroni asociat metodei uraniu / toriu, datează fosila cu aproximativ 295.000 de ani în urmă.

Chris Stringer (născut în 1947), paleoantropolog britanic. Poză luată la Muzeul Senckenberg, Frankfurt am Main, Germania. Sursă Wikipedia, autor foto Gerbil.

Omul de Dali are caracteristici considerate intermediare între Homo erectus și Homo sapiens, la fel ca și omul de Jinniushan și omul de Maba, alte fosile chinezești din paleoliticul mijlociu.

Paleoantropologul britanic Christopher Brian Stringer și jurnalistul științific britanic Ed Yong au propus în 2011-2012 clasificarea acestor trei fosile ca reprezentanți probabili ai omului de Denisova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *