Povestea stranie a lui Olaf Iansen în apele libere de la Polul Nord (II)

Povestea stranie a lui Olaf Iansen în apele libere de la Polul Nord (II)

5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Povestea extraordinară a lui Olaf Iansen

Iată dezvăluirile făcute de acest navigator norvegian, privind explorarea arctică:

”Numele meu este Olaf Iansen. Sunt un norvegian, deși sunt născut în orășelul rusesc de marinari Uleaborg, pe coasta orientală a Golfului Bothnia, brațul de nord al Marii Baltice.

Părinții mei se aflau la pescuit în Golful Bothnia și locuiau în orășelul rusesc Uleaborg în momentul nașterii mele, la 27 octombrie 1811. Mama mea, Jens Iansen, s-a născut la Rodwig pe coasta scandinavă, în apropiere de insulele Lofoden, dar după căsătoria sa s-a mutat în casa sa la Stockholm, pentru că mama mea și familia sa acolo locuiau. Când am avut șapte ani, am început să-l însoțesc pe tatăl meu la pescuit de-a lungul coastei scandinave.

Povestea stranie a lui Olaf Iansen in apele libere de la Polul Nord (II)Foarte tânăr, mi-am arătat aptitudinile pentru cărți, și la vârsta de nouă ani, am fost dat la o școală particulară la Stockholm, unde am stat până la vârsta de 14 ani, apoi mi-am urmat tatăl regulat în toate turneele sale de pescuit.

Tatăl meu măsura 1,90 m și cântărea peste 95 kg, un scandinav tipic având o viață dintre cele mai aspre și capabil de cea mai mare rezistență, după marea mea cunoștință, mai mult decât oricare om. El poseda dulceața unei femei în cele mai mici lucruri ale vieții și în același timp determinarea și voința sa erau indescriptibile. Voința sa nu admitea nicio înfrângere.

Aveam 19 ani când am întreprins ceea ce s-a adeverit a fi ultima noastră călătorie ca pescari și care a ajuns la povestea stranie care trebuia revelată lumii, dar nu înainte de a ajunge la capătul călătoriei mele pământene.

Nu am permis ca faptele pe care le cunosc să fie publicate cât trăiesc de teama sa nu suport umilire, închisoare și suferință. Mai întâi, am fost pus în lanțuri de căpitanul navei baleniere care m-a salvat, pentru simplul motiv că i-am vorbit de minunatele descoperiri făcute de tatăl meu și de mine. Dar eram departe de a ajunge la sfârșitul torturilor mele.

După patru ani și opt luni de absență am ajuns la Stockholm, pentru a constata doar că mama mea murise anul precedent și că proprietatea fusese lăsată de parinții mei familiei mamei mele, însă ea mi-a restituit-o imediat. Totul ar fi putut să continue bine astfel dacă aș fi eliminat din memoria mea povestea aventurii noastre și moartea înspăimântătoare a tatălui meu.

În fine, într-o zi am povestit istoria în detaliu unchiului meu, Gustav Osterlind, un bărbat având bunuri considerabile și pe care l-am grăbit de a organiza o expediție pentru mine în scopul de a realiza o altă călătorie către pământul straniu.

Mai întâi am crezut că el va favoriza proiectul meu. Părea interesat și m-a invitat să mă prezint în fața anumitor funcționari și să le explic, cum am făcut pentru el, povestea călătoriilor noastre și a descoperirilor noastre. Imaginați-vă decepția și oroarea mea când, pe concluzia poveștii mele, unele hărții au fost semnate de unchiul meu și fără avertisment, am fost arestat și m-am găsit repede sub efectul și îngrozitoare încarcerări într-un azil de nebuni, unde am rămas timp de 28 de ani, an lungi, plictisitori și plini de suferințe!

Nu am încetat niciodată de a afirma că aveam un spirit sfânt și de a protesta contra nedreptății închiderii mele. În fine, la 17 octombrie 1862, am fost eliberat. Unchiul meu era mort și prietenii din tinerețea mea erau acum străini. Într-adevar, un bărbat de peste 50 de ani, a cărui singura informație care se cunoștea despre el privea un nebun, care nu are niciun prieten.

Am fost lăsat sa mă descurc, însă instinctiv, m-am îndreptat spre port unde erau ancorate numeroase bărci de pescari și într-o săptămână m-am îmbarcat pe un vas de pescuit pe nume Yan Hansen, care a început o lungă croazieră de pescuit în insulele Lofoden. În acest moment, precedenții mei ani în care am călătorit atât de mult, mi-au fost de un foarte mare avantaj, în special pentru a-mi afirma utilitatea. Nu a fost numai începutul altor călătorii, ci printr-o cumpătare economică, am fost în câțiva ani, capabil de a poseda propriul meu vas de pescuit.

Timp de 27 de ani, apoi, am parcurs marea ca pescar, lucrând timp de 5 ani pentru alții și 22 de ani pentru mine.

În toți acești ani, am studiat cu sârguință un maxim de cărți, la fel de dur ca un muncitor în meseria mea, dar am avut o mare grijă de a nu menționa nimănui povestea privind descoperirile făcute de tata și de mine-însumi. Chiar în această ultimă zi, mi-e teamă de a ști că cineva a putut vedea sau cunoaște lucrurile pe care le scriu, și notele și hărțile pe care le păstrez lângă mine. Când zilele mele pe Terra vor fi terminate, voi lăsa hărți și note care vor lumina și, sper, util Omenirea.

Amintirea lungii mele închideri alături de maniaci și toate angoașele oribile și suferințele suportate sunt prea vii pentru a da o altă șansă unei arestări. În 1889, mi-am vândut bărcile de pescuit și am constatat că am acumulat o avere suficientă de a mă întreține tot restul vieții. Apoi am venit în America.

Timp de doisprezeece ani, am locuit în Illinois, în apropiere de Batavia, unde mi-am adus majoritatea cărților din prezenta mea bibliotecă, cu toate că am adus multe volume alese din Stockholm. Mai târziu, am venit la Los Angeles, ajungând aici la 4 martie 1901. Am cumpărat această casă umilă și aici, în intimitatea propriului meu domiciliu, înconjurat de cărțile mele, am început să fac hărți și desene ale noilor țări pe care le-am descoperit și de asemenea de a scrie povestea în detaliu în timpul în care eu și tatăl meu am părăsit Stockholmul până la evenimentul tragic care m-a despărțit în Oceanul Antarctic. Îmi amintesc bine că am părăsit Stockholmul în vasul nostru de pescuit în a treia zi din aprilie 1829 și am navigat la sud, lăsând insula Gothland la stânga și insula Oeland la dreapta. Câteva zile mai târziu am atins Punctul Sandhonimar și am trecut strâmtoarea căre separă Danemarca de coasta scandinavă. Am făcut escală în orașul Christiansand, unde m-am odihnit doua zile și apoi am plecat de-a lungul coastei scandinave către vest, îndreptându-ne către insulele Lofoden. Tatăl meu avea un spirit vesel, datorită beneficiilor satisfăcătoare și excelente pe care le-a obținut la ultimul nostru pescuit pe care l-a comercializat la Stockholm, în loc să-l vândă în unul dintre orașele marinărești de-a lungul coastei scandinave, a fost în mod special fericit cu vânzarea a câțiva colți de fildeș pe care i-a găsit pe coasta de vest a Pământului lui Franz Joseph în timpul uneia dintre croazierele sale în nord anul precedent și si-a exprimat speranța ca de data asta vom putea din nou să fim destul de norocoși de a ne încărca micuțul nostru vas de pescuit cu fildeș, în loc de moruni, heringi, scrumbi și somoni.

Am facut escală la Hammerfest, care este la 71°40´ latitudine N, pentru a ne odihni câteva zile. Am rămas acolo o săptămână și ne-am făcut provizii suplimentare și cu mai multe butoaie de apă potabilă și imediat am navigat către Spitzbub.

În primele zile, aveam o mare liberă și cu vânt favorabil și apoi am întâlnit multă gheață și multe iceberguri. Probabil că o navă mare nu ar fi putut găsi ca vasul nostru mic drumul prin labirintul de iceberguri care se strâng în canale abia deschise. Acești munți de iceberguri se prezentau într-o succesiune infinită de palate de cristal, de catedrale masive și de lanțuri de munți fantastici, siniștri și părând ca niște santinele, imobile ca câteva faleze impozante din roca solidificată, înălțându-se silențioase ca un Sfinx, și rezistând valurilor agitate ale mării mișcătoare.

După ce am scăpat de numeroase accidente, am ajuns la Spitzberg, la 23 iunie și am aruncat ancora la Baie Wijade pentru scurt timp, unde ne-am strâns mâna pentru pescuitul nostru. Atunci am ridicat ancora și am traversat strâmtoarea Hinlopen și am navigat de-a lungul coastei Pământului de Nord-Est. Un vânt puternic ne-a abordat venind dinspre sud-vest și tatăl meu a spus că era mai bine de a profita să atingem Pământul lui Franz Josef, unde, cu un an înainte, accidental, găsise mormanele de fildeș care i-au adus un preț atât de bun la Stockholm. Niciodată, înainte sau după, nu am văzut atât de multe păsări de mare; erau atât de numeroase încât ascundeau stâncile litoralului și întunecau cerul.

Timp de mai multe zile am navigat de-a lungul coastei stâncoase a Pământului lui Franz Josef. În fine, un vânt favorabil ne-a împins către coasta de Vest și, după ce am navigat cu pânză 24 de ore, am ajuns la un magnific braț al mării.

Abia puteam să credem că acolo era îndepărtatul Pământ al Nordului. Locul era verde cu o vegetație dezvoltată și deși zona nu reprezenta decât unul sau două acre, aerul era cald și liniștit. Acest punct a fost locul unde influența Golfului Stream s-a simțit cel mai profund.

Pe coasta de Est, erau numeroase icerberguri, deși ne aflam aici într-o apă liberă. Departe către Vest, în acest timp, se vedeau blocuri de gheață și mereu mai departe, către vest, apăreau în formă de lanțuri de coline joase de gheață. În fața noastră și direct la nord, se întindea o mare liberă. Tatăl meu era un adept arzător al lui Odin și Thor și-mi zicea frecvent că zeii care au venit de departe de acolo de la „Vantul Nordului”.

Tatăl meu îmi explica că conform unei tradiții, spune că există mai departe către nord, un pământ mai frumos decât tot ce s-a cunoscut vreodată de oricare muritor și care este locuit de poporul „ales”. Tânăra mea imaginație a fost stimulată de ardoarea, de felul și fervoarea religioasă a tatălui meu și am exclamat: „De ce nu navigam spre acest pământ dragust? Cerul este senin, vântul favorabil și marea deschisă.”

Chiar și acum pot să văd expresia de agreabilă surpriză a minei sale, când s-a întors către mine și m-a întrebat: „Fiul meu dorești să mergi și să explorezi cu mine dincolo unde niciun om nu s-a aventurat niciodată?” I-am răspuns afirmativ: „Foarte bine”. A răspuns el. „Fie că Ondin să ne protejeze!” Și, ridicând rapid pânzele, a aruncat un ochi pe busola noastră, a întors prova drept în direcția nordului și traversând pe o cale liberă, a început călătoria noastră.

Soarele era sus la orizont, cum putea fi încă în tot acest început al verii. Într-adevăr, aveam aproape patru luni pentru a naviga înainte de a sosi din nou noaptea polară. Vasul nostru mic de pescuit a țâșnit înainte ca și cum ar fi dorit cu ardoare să se lanseze ca noi – înșine în aventură. După 36 de ore am pierdut din vedere extremitatea punctului nordic al litoralului Pământului lui Franz Josef. Un curent puternic se îndrepta către nord prin nord-est și părea să ne transporte. Departe la dreapta și la stânga noastră se etalau iceberguri, dar vasul nostru mic a trebuit să meargă de-a lungul strâmtorilor înguste și culoarelor atât de fine în anumite locuri, încât dacă ambarcațiunea noastră nu ar fi fost de formă redusă, n-am mai fi putut ieși niciodată.

În a treia zi am ajuns la o insulă. Țărmurile sale erau scăldate de o mare liberă. Acolo tatăl meu a decis de a face tabăra și de a pleca în explorare timp de o zi. Acest nou pământ era privat de lume de construcție, dar acolo am găsit o mare acumulare de lemne aruncate de mare, pe țărmul nordic. Unele trunchiuri de copaci erau de 40 de picioare lungime (aproape 12 metri) și două picioare în diametru (60 cm).

După ce am explorat timp de o zi litoralul acestei insule, am ridicat ancora și ne-am îndreptat prova către nord în direcția mării libere. Îmi amintesc că nici tatăl meu, nici eu-însumi nu am mâncat nimic timp de aproape 30 de ore. Poate asta s-a datorat tensiunii de excitare a călătoriei noastre stranii în cele mai îndepărtate ape din nord, unde după tatăl meu, nimeni nu se aventurase înainte. Puterea noastră de sugestie ne-a calmat apetiturile fizice.

În locul unui frig intens după cum prevăzusem, era într-adevar mai cald și din ce în ce mai agreabil decât în regiunea Hammerfest pe coasta de Nord a Norvegiei, cu șase săptămâni înainte de asta. Amândoi admiteam că ne era foarte foame și imediat, am pregătit o masă substanțială grație cămării noastre garnisită bine. După ce ne-am săturat copios, i-am spus tatălui meu că simțeam că voi adormi și că mă voi duce sa mă culc. „Foarte bine”, mi-a raspuns el „voi rămâne de pază”.

Nu pot determina cât timp am dormit; știu numai că am fost trezit brutal de zdruncinătura groaznică a vasului. Am fost surprins atunci de a descoperi că tatăl meu dormea profund. Am urcat pentru a-l trezi și imediat era în picioare. Într-adevăr, dacă n-ar fi apucat repede bastingajul, ar fi fost cu siguranță în valurile înfierbântate.

O furtună de zăpadă feroce făcea ravagii. Vântul era direct în spate, împingându-ne vasul cu o viteză enormă și amenințând în fiecare moment să ne răstoarne. Nu era timp de pierdut, pânzele trebuiau strânse imediat. Vasul nostru se răsucea în convulsii. Câteva iceberguri pe care le cunoașteam, ne loveau de-o parte și de alta și din fericire s-a deschis un canal îndreptându-ne direct spre nord. Dar va fi pentru mult timp? În fața noastră, încingând orizontul de la stânga la dreapta se etala o ceață vaporoasă sau o negură uneori neagră ca noaptea egipteană pe marginea apei și uneori albă ca un nor înalt de vapori, pe care îl pierdem până la urmă din vedere pe când se confunda cu mari fulgi albi de zăpadă care cad. Nu era niciun mijloc de a determina dacă acoperea un iceberg sau vreun alt obstacol ascuns contra căruia se îndrepta micuțul nostru vas și ne-am precipitat într-o groapă lichidă, sau era pur și simplu manifestarea unei cete arctice.

Prin ce miracol am scăpat de la o supremă distrugere, n-aș putea să spun. Îmi amintesc că micuța noastră ambarcațiune a scârțâit și a gemut, ca și cum încheieturile sale se sfărâmă. S-a balansat și s-a clătinat, înainte și înapoi ca și cum ar fi fost zgâlțâită de un curent submarin feroce învârtitor sau de un vortex.

Din fericire busola noastră fusese fixată cu șuruburi lungi de o traversă. Majoritatea proviziilor noastre, au fost aruncate în acest timp de pe locul mărfurilor și dacă n-am fi luat precauția chiar de la început, de a ne lega ferm de catargul vasului, am fi fost măturați în valurile dezlănțuite.

Deasupra tumultului asurzitor al valurilor care făceau ravagii, am auzit vocea tatălui meu zicându-mi: „Fii curajos, fiul meu”, apoi a urlat „Odin este zeul apelor, însoțitorul curajoșilor și el este cu noi. Nu-ți fie frică.” Mi se părea că nu mai există niciun mijloc de a scăpa de o moarte oribilă. Micuțul vas tăia apa, zăpada cădea atât de abundent încât ne orbea literalmente și valurile ne hărțuiau cu spuma lor albă cu o furie neobosită. Nu puteam spune, în ce moment, ne-am precipitat spre un anume bloc de gheață aflat în derivă. Tălăzuirea enormă ne ridica chiar până pe culmile valurilor colosale apoi, ne grăbeam în profunzimile lor scobite ca și cum vasul nostru de pescuit era o cochilă fragilă. Valuri gigantice de o albeață inimaginabilă, se ridicau ca niște ziduri adevărate, ale unei împrejmuiri în față și în spate.

Această probă înspăimântător de exasperantă, prin nenumaratele sale orori în formă de suspans și temeri angoasante indescriptibile, a durat mult mai mult de trei ore și în tot acest timp a fost o fugă înainte cu mare viteză. Atunci deodată, ca și cum ar fi cadat eforturilor sale frenetice, vântul a început să-și diminueze furia și a dispărut progresiv. În fine s-a făcut un calm perfect. Ceața a dispărut de asemenea și ea și în fața noastră se întindea un culoar fără gheață poate de 10 sau 12 mile lărgime cu câteva iceberguri departe la dreapta noastră și un arhipelag clar mai mic la stânga noastră.

Mi-am observat atent tatăl și m-am decis să rămân tăcut până ce el va lua cuvântul pentru moment, și-a dezlegat coarda din jurul taliei, și fără a spune un cuvânt, a început să facă să lucreze pompele, care din fericire nu au fost stricate, golind vasul de apa care se acumulase în timpul furtunii grozave. A desfăcut apoi pânzele vasului la fel de calm precum și-a aruncat năvodul și imediat am remarcat că eram gata pentru a primi vânt favorabil deîndată ce se stârnea. Curajul și constanta sa erau într-adevăr remarcabile.

După inspecție am constatat că o treime din proviziile noastre erau încă disponibile, dar neliniștea noastră a fost foarte puternică, când am descoperit că butoaiele noastre de apă căzuseră peste bord în timpul plonjonurilor violente ale vasului nostru.

Două dintre butoaiele noastre erau în cala principală, dar amândouă erau goale. Aveam o provizie suficientă de alimente, însă apă dulce deloc. Atunci am realizat caracterul înspăimântător de dramatic al situației. Pentru moment am fost încercat de o sete devoratoare: „Este într-adevăr foarte alarmant”, a remarcat tatăl meu. „În acest timp, să ne uscăm hainele ude, căci tremuram până la os. Ai încredere în zeul Odin, fiul meu. Nu dispera.”

Soarele strălucea prin raze destul de înclinate, ca și cum eram la o latitudine mai la sud, în loc de a fi într-o regiune foarte la nord. Se balansa, ici și colo, orbita sa nu era niciodată vizibilă și urca din ce în ce mai sus în fiecare zi, frecvent acoperit de negură, părând să privească întotdeauna fix traversând pătura de nori ca un ochi neliniștit al destinului, paznic al misteriosului Nord și observând gelos năzbâtiile oamenilor. Departe la dreapta noastra razele ornau prismele de iceberg fiind magnifice. Reflexiile lor emiteau flashuri de granat, de diamant, de safir. O panoramă pirotehnică de culori și de forme nenumarate, în timp ce aici jos, puteam să vedem colorarea verzuie a mării și cerul în tenta purpurie.

Dincolo de vântul de nord

Am încercat să uit setea mea și m-am străduit de a aduce din cală câteva provizii și un recipient gol. Aplecându-mă peste rampa laterală, am umplut recipientul cu apă în scopul de a-mi spăla mâinile și fața. Spre stupefacția mea, atunci când buzele au intrat în contact cu apa, nu era sărată. Descoperirea m-a făcut să sar. „Tată!” am zis eu. „Apa, apa este dulce.” „Ce spui tu acolo, Olaf?” a urlat tatăl meu, aruncând un ochi pe fugă în jur. „Te înșeli cu siguranță. Nu există niciun pământ în împrejurimi. Trezește-te.” „Dar gustă asta!” i-am strigat. Și astfel am făcut descoperirea că apa era într-adevar dulce, fără cel mai mic gust sărat, nici chiar o presupuse savoare sărată.

Imediat ne-am umplut ultimele doua butoaie și tatăl meu a declarat că era o favoare celestă venind de la zeii Odin și Thor.

Debordam de bucurie, dar foamea ne-a adus repede la realitate. Acum că găsisem apă dulce în mare, la ce mai trebuia să nă așteptăm, la această latitudine stranie unde niciun vas nu a navigat înaintea noastră niciodată și unde nu am auzit niciodată zgomotul vreunui avion?

Abia ne-am potolit foamea, când o briză a început să ne umfle pânzele inerte și, aruncând un ochi pe busolă, am constatat că extremitatea de nord a acului lovea dur sticla aplecându-se.

Ca răspuns la surpriza mea, tatăl meu mi-a spus: „Am auzit vorbindu-se de asta înainte; este ceea ce se numește creșterea punctului nordic al acului”. Am scos busola de pe soclu și am întors-o în unghi drept în raport cu suprafața mării înainte ca punctele acului sau să nu se elibereze de sticlă și că gravitația să acționeze liber. Și ea s-a mișcat cu dificultate și a părut la fel de instabilă ca un bărbat beat, dar în fine s-a angajat într-o direcție.

Înainte de asta ne-am gândit că vântul ne purta spre nord – nord – vest, însă, cu acul liber, am descoperit că navigăm ușor prin nord – nord – est. N-am urmat niciodată direcția de nord plin.

Marea era foarte calmă, abia cu un val subțire și vantul viu și exaltant. Razele soarelui ne loveau și ne furnizau o caldură dulce. Și astfel timpul s-a scurs, zi după zi și am scris în cartea noastră de bord, că am navigat 11 zile de la furtuna suportată într-o mare înaltă.

Deși ne-am folosit proviziile cu o economie strictă, au început să se epuizeze. Între timp, unul dintre butoaiele noastre de apă s-a epuizat și tatăl meu mi-a spus: „Îl vom umple din nou”. Dar, am constatat cu neliniște că apa era acum la fel de sărată ca în regiunea insulelor Lofoden de pe coasta Norvegiei. Asta a necesitat din partea noastră, de a avea o vigilență extremă pentru butoiul rămas.

Uneori aveam o poftă profundă de a dormi, acesta fiind efectul experienței pasionante a navigației cu pânza în ape necunoscute, sau este una din consecințele excitației teribile datorată aventurii noastre în furtuna care a trecut, sau chiar era datorată dorinței mele de hrană? Nu puteam să spun.

Mă întindeam frecvent pe buncărul micului nostru vas și observam foarte sus în cer bolta sa albastră; și, în pofida soarelui care strălucea departe la est, vedeam întotdeauna o singură stea deasupra mea. Timp de mai multe zile, când am scrutat această stea, ea era întotdeauna acolo direct deasupra noastră.

Atăt cât îmi amintesc, era 1 august. Soarele sus pe cer era atât de strălucitor încât nu mai puteam să văd steaua singuratică care mi-a atras atenția cu câteva zile mai devreme. În una din aceste zile, tatăl meu m-a facut să șușotesc atrăgându-mi atenția asupra unui nou spectacol care se prezenta departe în fața noastră, aproape la orizont. „Este un soare artificial”, a urlat tatăl meu. „Am citi deja asta undeva; este numit o reflexie sau un miraj. Va dispărea curând.”

Dar acest soare roșu pal, cum ne-am imaginat, nu a dispărut timp de mai multe ore; și pe când ignoram cum putea să emită razele sale de lumină, există mereu un moment în care măturând orizontul, puteam zări strălucirea acestui pretins fals soare timp de o perioadă de cel puțin 12 – 24 ore. Norii și negurele aproape puteau să-i ascundă din timp în timp amplasamentul însă niciodată în întregime. Progresiv, a părut să se ridice mai mult, deasupra orizontului cerului de un mov pal în timp ce noi înaintăm. Abia puteam să spunem că aparținea soarelui nostru, dacă nu ar fi fost formă să circulară și când, liber de nori sau de cetele oceanice, a luat coloratura unui roșu neguros, o aparență dogoritoare care a trecut la o lumină albă ca un nor luminos, reflectând o lucire venind de aiurea.

În fine ne-am pus de acord, discutând ca, oricare ar fi motivul fenomenului, acest soare dogoritor și lucios, nu era o reflexie a soarelui nostru, ci o planetă într-un fel – o realitate. Într-o zi, imediat după asta, m-am simțit extrem de somnolent și am căzut într-un somn reparator. Dar mi s-a părut că am fost imediat terzit de scuturarea viguroasă a umărului meu de tatăl meu care striga: „Olaf, trezește-te; există un pământ în fața!”

Am sărit în picioare și, ah, o bucurie inefabilă! Acolo, departe, și în același timp în direcția pe care o urmăm, pământurile ieșeau cu îndrăzneală din mare. Urma litoralului se întindea foarte departe la dreapta noastră, la fel de departe pe cât putea să vadă ochiul și de-a lungul întregii plaje de nisip, valurile explodau, într-o spumă agitată care se retrăgea, sau avansa din nou, murmurând, venind din profunzimi, sonorități repetative și tunatoare. Râpele erau acoperite de arbori și de vegetație. Nu pot exprima sentimentul de mare fericire, care mă însoțea în timpul acestei descoperiri. Tatăl meu a rămas în picioare, imobil, cu mâna pe bară privind drept înainte, deschizând efuziunile inimii sale, la rugăciunea de recunoștința și la acțiunea grațiilor față de zeii Odin și Thor. În acest timp, o plasă recuperată din stocul din arimaj, a fost aruncată și am prins câțiva pești care s-au adăugat proviziilor noastre care se împuținaseră.

Busola pe care o fixase din nou la locul său, temându-ne de o nouă furtuna, indică franc direcția nordului și se deplasa pe pivotul său, ca și cum am fi fost la Stockholm. „Ridicarea acului” încetase. Ce putea să insemne asta? Atunci, de asemenea, numeroasele noastre zile de navigație cu pânză ne făcuseră cu siguranță să depășim de departe Polul Nord. Și în acest timp acul continuă să se îndrepte spre nord. Perpecsitatea noastră a crescut dureros, căci sigur ar fi trebuit să fim acum în direcția sudului. Am navigat timp de trei zile de-a lungul litoralului și imediat am ajuns la intrarea unui fiord sau a unui rău de mărime imensă. Acesta semăna mai degrabă cu un golf mare și acolo ne-am manevrat ambarcațiunea, urmând ușor direcția nord – est sud. Ajutați de un vânt nebun suflând timp de 12 – 24 ore, am continuat să înaintăm în interior pe această cale, care s-a adeverit apoi a fi un rău puternic și pe care, am aflat ulterior, locuitorii îl numeau Hiddekal.

Ne-am continuat călătoria timp de 10 zile apoi și am constatat că am pătruns din fericire în interior până la locul unde mareele oceanice nu mai aveau efect asupra apei, care devenise dulce. Descoperirea nu a venit imediat, și s-a produs când ultimul nostru butoi de apă aproape s-a epuizat. Nu ne-am pierdut timpul umplându-ne butoaiele și am continuat să urcăm râul.

De-a lungul malurilor răpoase, puteam să vedem păduri mari care se întindeau pe mai multe mile lungime pe litoral. Copacii aveau o mărime enormă. Am acostat și după ce am aruncat ancora în apropierea unei plaje de nisip, am ajuns din nou la râu pe picioare și am fost recompensați găsind o mare cantitate de nuci foarte agreabile la gust și putând să ne satisfacă foamea și aducând o schimbare binevenită în monotonia noastră alimentară.

Eram în jur de 1 septembrie (1829) și am calculat că trecuseră mai mult de cinci luni de când ne-am luat adio de la Stockholm. Subit am simțit o teamă, auzind în depărtare cântul anumitor persoane. Imediat după am zărit un vas enorm care cobora râul, drept în direcția noastră. Cei care cântau la bord formau un cor puternic al cărui ecou se repercuta de la un mal la altul al râului ca o mie de voci, umplând întregul univers de o melodie vibrantă. Muzica de acompaniament era executată pe instrumente cu corzi care nu semănau cu harpele noastre.

Nu am văzut niciodată un vas așa de mare și atât de diferit în materie de construcție. În acest moment precis, vasul nostru se găsea calm într-un loc nu departe de mal. Marginea raului era acoperita intr-un mod frumos, cu arbori gigantici de mai multe sute de picioare înălțime. Ni se părea a fi la începuturile unei păduri primitive care fără nicio indoială, trebuia să se întindă mult în interior. Imensa ambarcațiune, a făcut o pauză și aproape imediat după o salandă a fost pusă pe apă și șase oameni de statură gigantică s-au apropiat de micul nostru vas, Ne-au vorbit într-o limbă stranie. Am ghicit, în acest timp, din modul lor de a acționa că nu erau inamici. Au vorbit între ei un timp și unul dintre ei a fost cuprins de un râs nebun enorm ca și cum vederea noastră devenise pentru ei o descoperire stranie. Unul dintre ei ne-a examinat cu scrupulozitate busola care a părut să-i intereseze mai mult decât orice alta parte a vasului nostru.

În fine, șeful a făcut un semn de parcă ar fi vrut să ne întrebe dacă doream să ne abandonăm vasul pentru a ne duce la bordul vasului lor. „Ce-ți spune, fiul meu?” m-a întrebat tatăl meu. „Nu pot face nimic mai bine decât să ne ucidă.”

„Par să aibă intenții bune”, i-am raspuns. „Dar ce giganți înspăimântători! Aceștia șase trebuie să fie elita regimentului de prima clasă al regatului. Privește-le numai mărimea.” „Putem să mergem voluntar mai degrabă de a fi luați cu forța, a spus tatăl meu surâzând, „căci sunt cu siguranță capabili de a ne captura.” După asta, le-a indicat prin semne, că eram gata de a-i insoți. În câteva minute, eram la bordul vasului și o jumătate de oră mai târziu micuțul nostru vas a fost ridicat fizic de apă printr-un fel de aparatură stranie cu colțișori și tras la bord ca o curiozitate.

Erau mai multe sute de oameni la bordul acela ce, pentru noi, era acest vas gigantic, care, am descoperit că se numea „Naz”, cuvânt însemnând, cum am învățat apoi, „Plăcere”, sau pentru a da o interpretare mai apropiată, vasul „Excursia Plăcerii”.

Dacă eu și tatăl meu am fost observați cu curiozitate de ocupanții vasului, această rasă stranie de giganți ne-a oferit de asemenea o sursă egală de uimire.

Nu era niciun singur om la bord care să nu fi măsurat 12 picioare (3,67 m) în înălțime. Purtau toți bărbi pline, nu special de lungi, dar aparent taiate foarte scurt. Aveau fețe dulci și frumoase, extrem de oneste, cu o tentă roșiatică. Părul și barba unora erau negre și ale altora de un blond roșcat și chiar ale altora erau galbene. Căpitanul astfel l-am desemnat noi, demnitarul care comandă nava mare, depăsea cu un cap pe oricare dintre camarazii săi. Femeile măsurau în medie 10 – 11 picioare înălțime. Trăsăturile lor erau în special regulate și rafinate, în timp ce aspectul lor prezenta un ten dintre cele mai delicate, pus în valoare de marcă unei sănătăți splendide.

Bărbații și femeile, în ansamblu, păreau să posede această dezinvoltură specială în manierele lor pe care le consideram ca un semn al bunei educații și, în ciuda staturii lor gigantice, nu era nimic la ei care putea sa sugereze neîndemânarea. Pe când eram copil la 19 ani, eram, fără nicio îndoială considerat ca un adevarat Tom Degetel. Cei 1,92 m ai tatălui meu nu-i plasa capul peste centura acestor oameni.

Fiecare dintre ei părea să rivalizeze cu confratele său de curtoazie și de gentilete la adresa noastră, dar toți râdeau călduros, îmi amintesc, când au trebuit să improvizeze scaune pentru tatăl meu și pentru mine – însumi pentru a ne așeza la masă. Erau bogat îmbrăcați cu un propriu costum special și foarte seducător. Bărbații erau îmbrăcați în tunici elegant brodate din mătase și din satin și încinse pe talie. Purtau un chilot care se termina la genunchi și ciorapi de o textură rafinată, în timp ce picioarele lor erau încălțate de sandale ornate cu bucle de aur. Am descoperit rapid ca aurul le era cunoscut, ca unul dintre materialele cele mai comune și că era folosit larg în decorație.

La fel de straniu pe cât ar putea părea, nici tatăl meu nici eu – însumi n-am avut nici cea mai mică neliniște pentru siguranța noastră. „Am ajuns la limitele propriei noastre cunoașteri”, mi-a spus tatăl meu. „Este finalitatea la care ne poftește tradiția care mi-a fost inoculată de tatăl meu și de bunicul meu și de toate generațiile numeroase din urmă ale poporului nostru. Este, cu siguranță, pământul de dincolo de Vântul de Nord.”

Am făcut o așa de bună impresie asupra comunitații, încât ne-au lăsat în sarcina pe unul dintre oamenii lor Jules Galdea și pe soția sa, pentru a ne putea învăța limba lor; și noi, de partea noastră, eram de asemenea avizi de a primi instrucțiunile lor.

La ordinul căpitanului, nava s-a pus în fine în mișcare și a început să urce pe cursul răului. Mașinăria, deși silențioasa, era foarte puternică. Rapele și copacii de pe fiecare parte defilau precipitat. Viteza vasului, uneori, o depășea pe cea a oricărui tren pe care m-am putut urca, chiar aici în America. Era minunată.

În acest timp am pierdut din vedere razele soarelui dar am găsit o emanație interioară provenind de la soarele mat-roșu care ne atrăsese deja atenția, aruncând acum o lumină albă aparent născuta dintr-o adunătură de nori departe în fața noastră. Difuza o lumină mai intensă, trebuie s-o spun, decât două lune pline într-o noapte clară. În 12 ore acest nor albicios a dispărut din vedere, ca și cum s-ar fi ascuns și în următoarele 12 ore urmau să corespundă noaptei noastre. Am aflat destul de devreme că acești oameni stranii erau adoratorii acestui mare nor de noapte. El era „Dumezeu care fumează” din „Lumea Interioară”.

Vasul a fost echipat cu un model de luminare pe care îl consider acum a fi electricitate, dar nici tatăl meu, nici eu însumi nu eram suficient de instruiți în mecanică pentru a înțelege de unde venea puterea care servea de a face să funcționeze vasul, sau alimenta magnificele focuri care răspundeau la aceleași obiective corespunzând metodelor noastre actuale de luminat străzile orașelor noastre, casele noastre și instituțiilor de afaceri.

Trebuie să amintim că epoca în care au scris corespundea toamnei lui 1829 și ca pe suprafața noastră „exterioară” a Terrei nu cunoaștem nimic atunci despre electricitate. Aerul supra încărcat de electricitate era un constant revitalizator. Nu m-am simțit niciodată mai bine în viața mea ca în cei doi ani în care eu și tatăl meu am stat în interiorul Terrei.

Să rezumăm urmarea evenimentelor: vasul pe care navigam a sosit într-un port, după două zile am fost primiți la bordul sau.

Tatăl meu a spus cu aproximație destul de precisă că putea să-l evalueze, că eram direct sub Stockholm sau Londra. Orașul pe care l-am atins, se numea „Jehu”, însemnând un oraș formând un port la mare. Casele erau mari si magnific construite si in aparenta cu o perfecta uniformitate, dar în același timp fără a merge până la identitate. Ocupația principală a oamenilor părea a fi agricultura; versanții colinelor erau acoperiți de podgorii, în timp ce văile erau consacrate creșterii graului.

Nu am văzut niciodată o asemenea etalare de aur. Căptușelile ușilor erau încrustate și mesele placate cu protecție de aur. Acoperișurile clădirilor publice erau din aur. El era folosit cu foarte mare generozitate în finisarea marilor temple de muzică.

Vegetația creștea cu o mare exuberanță și fructe de toate felurile aveau o savoare din cea mai delicată. Ciorchinii de struguri de patru-cinci picioare lungime, fiecare strugure la fel de mare ca o portocală și mere mai mari decât capul unui om caracterizau minunata dezvoltare a tuturor lucrurilor din „interiorul” Terrei.

Marii arbori de acaju din California ar fi considerați ca simpli pomisori în comparație cu arborii giganți din pădurea care se întinde pe mii și mii de kilometri în toate direcțiile. De-a lungul munțiilor, în diverse locuri, am văzut turme enorme de animale în timpul ultimei zile a călătoriei noastre pe râu.

Am auzit mult vorbindu-se de un oraș numit „Eden”, dar am rămas la „Jehu” timp de un an întreg. Către sfârșitul perioadei de timp petrecută acolo am învățat să vorbim destul de bine limba acestui straniu popor. Instructorii noștri, Jules Galdea și soția sa, au facut dovada unei răbdari, care a fost cu adevarat lăudabilă.

Într-o zi un reprezentant al „Conducătorului” din „Eden” a venit pentru a ne vedea și timp de două zile întregi, tatăl meu și eu însumi, am suportat proba unei serii de întrebări surprinzătoare. Ei au vrut să știe de unde venim, ce fel de oameni locuiesc acolo, ce Dumnezeu adoram, credințele noastre religioase, modul de viață de pe Terra noastră și mii de alte lucruri.

Busola pe care am adus-o cu noi, a primit din partea lor o atenție specială. Tatăl meu și eu am făcut remarci între noi asupra faptului că busola arăta întotdeauna nordul, deși știm acum că am navigat pe curbura sau pe marginea deschiderii Terrei și că erau departe către sud pe suprafața „interiaoră” a crustei terestre, care după estimarea tatălui meu și a mea, trebuie să fie de aproximativ 300 de mile grosime (aproximativ 556 km în mile marime) „din interior” la suprafața „exterioară”.

Comparativ, nu este mai groasă ca cochilia unui ou, cu toate că ar fi la fel de multă suprafață pe „interiorul” cât pe „exteriorul” Terrei.

Marele nor luminos sau sfera de foc – roșu întunecat arde în roșu dimineața și seara și în timpul zilei degaja o frumoasă lumină albă, „Dumnezeu care fumează”, este aparent suspendat în centrul marelui vid „interior” al Terrei și stă în acest loc conform legii permanente a gravitației, sau unei forte atmosferice centrifuge, după caz. Mă refer la puterea cunoscută centrifuga sau centripeta care acționează în toate direcțiile.

Povestea stranie a lui Olaf Iansen in apele libere de la Polul Nord (II) 5Baza acestui nor electric sau a acestui astru central, sediul lui Dumnezeu, este sumbru și netransparent, exceptând mici deschideri nenumărate, care apar pe fondul marelui suport sau altarul Divinității, pe care stă „Dumnezeul Fumător” și focurile strălucitoare prin majoritatea acestor deschideri strălucesc noaptea în toată splendoarea lor și par a fi stele, la fel de naturale ca stelele pe care le-am văzut strălucind din casa noastră la Stockholm, mai puțin atunci când apareau mai mari. „Dumnezeu care fumează” deci, au fiecare revoluție cotidiana a Terrei, pare să răsare la est și să coboare la vest cum face soarele nostru pe suprafața externă. În realitate, oamenii „din interior” cred că „Dumnezeu care fumează” este tronul acestuia și că este staționar. Efectul de noapte și de zi este, deci, produs prin rotația cotidiană a Terrei. De atunci am descoperit că limba oamenilor din Lumea Interioară se apropie mult de sanscrită.

După ce am dat informațiile emisarilor guvernului central al continentului interior, și tatăl meu, la cererea lor, le-a desenat, în mare hărți privind suprafața „exterioară” a Terrei, arătând despărțirile de pământ și apa și dând numele fiecărui din continente, marilor insule și occane, au fost vehiculați până la orașul „Eden”, cu ajutorul unui transport diferit de tot ceea ce aveau în Europa sau în America. Acest vehicol era indubitabil de o oarecare adaptare alectrica. Era silențios și alunecă pe o singură cale de fier într-un echilibru perfect.

Călătoria s-a facut cu o foarte mare viteză. Orașul vâlcelelor, traversând vai, și din nou de-a lungul flancurilor muntoși făcută pentru a nivela pământul cum o făcem noi pentru căile ferate, ca unele mașini erau enorme și în același timp de o făctură confortabilă și foarte sus plasate deasupra planșeului mașinii. Pe vârful fiecărei mașini a fost adaptată în partea de sus aparatura formată din roți de pilotaj, pe fiecare parte, și care sunt automatic ajustate în funcție de viteza mașinii, și cu cât viteza este mai mare, cu atât cea a roților crește. Jules Galdea ne-a explicat că aceste roți se învârteau la fel ca roțile ventilatoarelor de la vârful mașinilor, anulau presiunea atmosferică, sau ceea ce este în general înțeles ca fiind gravitație și grație subpresiunii acestei forțe sau anulării sale, mașina nu mai poate bascula de-o parte și de alta a căii unice ca și cum ar fi fost în vid; roțile de pilotaj în revoluțiile lor rapide distrugeau eficace pretinsa putere a gravitației, sau forța de presiune atmosferică sau oricare ar fi influența putere care ar putea fi aceasta, care este la originea faptului că toate lucrurile nesusținute tind să cadă de sus în jos pe suprafața Terrei sau pe cel mai apropiat punct de rezistență.

Surpriza tatălui meu și a mea-însămi a fost indescriptibilă când, traversând un hol spațios magnific, am fost conduși în sfârșit în fața Marelui preot, domnind peste toată regiunea. Era îmbrăcat bogat și mult mai înalt decât cei care se găseau în jurul său și nu puteau să aibă mai puțin de 4,26 m sau 4,57 m. Camera imensă, în care am fost primiți, părea a fi construită din blocuri solide de aur abundent încrustate cu bijuterii de o strălucire surprinzătoare.

Orașul „Eden” se situa în ceea ce părea să fie o vale frumoasă, dar, de fapt, el domina platoul muntos cel mai ridicat al Continentului Interior, de mai multe mii de picioare, mai înalt decât orice parte din câmpul înconjurător. Este locul cel mai frumos pe care l-am contemplat vreodată în toate călătoriile mele. În această grădină se aflau tot felul de fructe, podgorii, arbuști, arbori și flori crescând într-o abundență notorie.

În această grădină patru fluvii își luau sursa dintr-o fântână arteziană puternică. Ele se divizau și curgeau în patru direcții. Acest loc este numit de locuitori „buricul pământului”, sau la început „leagănul rasei umane”. Numele raurilor sunt Eufrat, Pison, Gihon si Hiddekel.

În acest palat al frumuseții ne asteptă o surpriză, atunci când ne-am găsit micuțul nostru vas de pescuit. A fost adus în fața Marelui preot, perfect conservat în forma sa, la fel ca atunci când l-am scos din apă, în acea zi în care a fost încărcat la bordul navei de giganții care ne-au descoperit pe râu cu un an înainte.

Ni s-a acordat o audiență de mai mult de două ore cu acest mare demnitar, având bune dispoziții și o amabilă atenție. El s-a arătat foarte entuziast și ne-a pus numeroase întrebări care continuau să revină asupra elementelor care scăpaseră agerimii emisarilor săi.

La sfârșitul intrevederii, ne-a suscitat satisfacția întrebându-ne dacă doream să rămânem în țara sa sau dacă vom prefera să ne întoarcem în lumea noastră „exterioară”, sugerând că călătoria de întoarcere, încununată de succes, era posibilă traversând barierele formate de centurile de ghețuri care încercuiau deschiderile de la nordul și sudul Terrei.

Tatăl meu a răspuns: „Ne-ar fi foarte agreabil, mie și fiului meu, de a vizita țara voastră, universitățile voastre și palatele voastre de muzică și de artă, marile voastre domenii, pădurile voastre minunate din lemn de construcție; apoi, după ce vom fi avut acest privilegiu apreciabil, ne va place să ne întoarcem la casa noastră pe suprafața „exterioara” a Terrei. Acest fiu este singurul meu copil și buna mea soție trebuie să fi obosit așteptându-ne întoarcerea.”

„Mă tem că nu vă veți putea întoarce niciodată”, a răspuns Marele preot șef, „pentru că calea este cea mai periculoasă. În acest timp, veți vizita diferite țări cu Jules Galdea ca escorta și vi se va oferi de fiecare dată curtoazie și bunătate. De îndată ce veți fi gata de a intreprinde o călătorie de întoarcere, vă asigur că vasul vostru care este expus aici, va fi pus pe apa la vârsarea râului Hiddekel, și noi vă vom ura călătorie bună sub protecția lui Jehovah.”

Astfel s-a terminat singura noastră întrevedere cu Marele preot sau Marele Demnitar al continentului.

Va urma…

 

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *