Rusia îşi va menţine bazele militare din Tadjikistan până în 2042, este ceea ce confirmă acordul semnat la 5 octombrie 2012 la Duşanbe, capitala acestei ţări din Asia Centrală, de către miniştrii Apărării din cele două ţări, în prezenţa preşedinţilor lor, Vladimir Putin şi Emomali Rahmon. Dar ea a negociat dur pentru a-şi menţine contingentul în această ţară, unde se zice că militarii ruşi beneficiază de imunitate diplomatică şi nu pot fi arestaţi pe teritoriul ţării de către poliţiile tadjice.
Rusia va aloca 200 de milioane de dolari pentru modernizarea forţelor armate din Tadjikistan şi îi va furniza echipamente, vehicule, elicoptere, spitale mobile, arme şi muniţii ruseşti. Prin asta, Rusia doreşte să-şi întărească poziţiile în Asia Centrală faţa S.U.A., după ce aceasta îşi va retrage trupele din Afganistan.

De asemenea, Rusia vrea să aloce 1,1 miliarde de dolari republicii Kîrgâstan, care va beneficia, ca şi Tadjikistan, de ajutoare militare neranbursabile. Cele două ţări, foste republici sovietce, fac parte din Organizaţia tratatului de securitate colectivă (OTSC), care regrupează şapte foste republici sovietice, organizaţie supranumită şi “N.A.T.O. rusesc”.
Conform International Institute for Strategic Studies (IISS), forţele armate kîrgâze dispuneau de un buget de 1,4 miliarde de somi în 2007 şi de 15.500 de soldaţi activi.
Preşedintele Putin a declarat în timpul unei vizite la un continget rusesc că baza aeriană de la Kant din Kîrgâstan şi bazele din Tadjikistan au drept “misiune de a apăra interesele Rusiei” şi ale celor din Asia Centrală.
Moscova nu vede cu ochi buni prezenţa militară a forţelor americane în Asia Centrală şi Afganistan, zone pe care le consideră ca făcând parte din sfera sa de influenţă. În Kârgâstan se găseşte şi baza americană de la Manas.
Rusia va trimite patru aviaone de asalt modernizate Sukoi Su-25 la baza rusească de la Kant, deschisă oficial la 23 octombrie 2003 ca componentă a forţelor de deplasare rapidă a OTSC.
Uzbekistan a oscilat multă vreme între tentaţia americană şi revenirea la aripa protectoare a Rusiei. În 2003, la 2 iulie, fosta republică sovietică a anunţat însă ieşirea din OTSC, optând pentru neutralitate şi fără baze străine pe teritoriul său. Armata Uzbekistanului numără 55.000 de soldaţi activi.
Marian Deaconu