Sarcofagul din Portonaccio

Sarcofagul din Portonaccio

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Sarcofagul din Portonaccio datează din secolul al doilea și se află în cartierul Portonaccio din Roma. Se păstrează în Muzeul Național Roman, în Palazzo Massimo.

 

Bustul lui Marc Aureliu. Muzeul Saint-Raymond, fotografie de Pierre- Selim, sursa Wikipedia.A fost realizat între anii 190-200, special pentru înmormântarea unui general roman implicat în campaniile împăratului filosof stoician roman Marc Aureliu ( cu el s-a terminat Pax Romana, o lungă perioadă de pace, cuprinzând secolul I și II, impusă de Imperiul Roman regiunilor controlate) și prezintă influențe similare cu cele ale Columnei lui Marcus Aurelius din Roma, construită între 175 și 192 pentru a celebra victoria împăratului asupra triburilor germanice marcomane și sarmaților stabiliți la nord de Dunăre.

Sarcofagul din Portonaccio face parte dintr-un grup de aproximativ douăzeci și cinci de sarcofage de bătălii din Imperiul Roman târziu, toate, cu o singură excepție, datând aparent din anii 170-210 și realizate la Roma sau, în unele cazuri, în Atena.

Foto de Folegandros, 2010, Palazzo Massimo alle Terme, sursă Wikipedia.

Acestea din urmă sunt din perioada elenistică și erau probabil monumente destinate comandanților militari. Sarcofagul din Portonaccio este cel mai cunoscut și cel mai elaborat și prezintă, în același timp, asemănări considerabile cu marele sarcofag Ludovisi, din secolul III, reprezentând o bătălie între romani și barbari ( descoperit în 1621. Alte aparțin din anul 250, având mult contrast în stil și umor, susțin specialiștii.

Fața generalului este neterminată, poate pentru că sculptorii așteptau să lucreze după un model. Generalul și soția lui sunt arătați de două ori pe capacul frizei, ținând mâinile în centru, și numai la sfârșit, cu chipurile încă neterminate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *