Șeful Gall (Pizi), liderul Hunkpapa Lakota, eroul indian de la Little Big Horn

Șeful Gall (Pizi), liderul Hunkpapa Lakota, eroul indian de la Little Big Horn

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Gall (aproximativ 1840 -5 decembrie 1894), a fost un șef războinic nativ ameridian Hunkpapa, unul dintre cele șapte clanuri ale națiunii Sioux care au luat parte la bătălia de la Little Big Horn. S-a născut și a murit în Dakota de Sud din Statele Unite, numit în limba sa Lakota Pizi.

 

Șeful Gall (Pizi), liderul Hunkpapa Lakota, cu arcul și săgeata. Fotografiat de David F. Barry făcută la Fort Buford, Dakota Territory, 1881, sursă Wikipedia.

Și-a dobândit porecla pe când era orfan și de foame, a înghițit vezica biliară a unui animal (din cuvântul englezesc gall care înseamnă biliar). Înainte de acest eveniment, a fost numit “Ursul care își varsă părul”.

Gall s-a născut în actuala Dakota de Sud lângă râul Moreau. A participat la războiul condus de Red Cloud între 1865 și 1868.

După o perioadă de pace, a devenit războinic sub ordinele marelui șef Lakota, Sitting Bull. A luat parte la bătălia de la Little Big Horn (25 iunie 1876), unde generalul Custer și oamenii lui au fost anihilați. Dar în 1881 s-a decis să oprească războiul împotriva albilor.

La începutul anului 1980, cercetătorii arheologici au efectuat săpături pe câmpul de luptă de la Little Big Horn după ce iarba a suferit un incendiu major. Istoricii au studiat triburile indiene care au participat la faimoasa bătălie și istoriile orale tribale. Bazându-se pe aceste elemente, s-a făcut o reevaluare contemporană a bătăliei de la Little Big Horn și i s-a oferit lui Gall un credit mai mare pentru câteva decizii tactice esențiale la care au contribuit triburile sioux și cheyenne la înfrângerea puternică a celor cinci companii de cavalerie conduse de Custer.

În primul atac principal al lui Marcus Reno, care a avut loc la capătul sud-estic al satului indian, au fost ucise cele două soții ale lui Gall și câțiva copii. Gall a descris-o astfel: “Inima mea a fost foarte rea în acea zi.”

În timpul fazei de deschidere a memorabilei bătălii, cei din triburile Lakota și Cheyenne au respins cele trei companii de cavalerie ale lui Reno de la capătul sud-estic al satului lor mare. Gall a fost unul dintre puținii indieni care bănuiau că strategia lui Custer era probabil un atac pe două direcții. El a crezut că determinarea locului celeilalte jumătăți ale forței de atac a lui Custer era critică pentru apărarea indiană.

Gall a traversat râul și s-a îndreptat spre nord-est, unde l-a spionat pe cercetașul lui Custer, Mitch Bouyer, întorcându-se la Custer după un atac masiv asupra satului indian. După ce a localizat principalul element al celor cinci companii ale lui Custer, Gall a stabilit în mod corect că probabil soldații americani intenționau să forțeze o trecere a râului și o intrare prin capătul nordic al satului.

Revenind la comandamentul indienilor, Gall le-a spus forțelor sioux și cheyenne despre suspiciunile sale. Împreună cu Crazy Horse, a condus forțele indiene la nord, de-a lungul râului, pentru a ataca Compania E și F aflată la nord, spre Calhoun Couley și până la Finley Ridge. Acolo, au forțat trei companii ale lui Custer să lupte, însă în mare măsură defensiv.

În câteva minute, Gall și forțele sale au luat o poziție la nord-est de Finley Ridge și au început să tragă asupra companiilor C, I și L. Când Crazy Horse a acționat printr-o deschidere între compania condusă de locotenentul Calhoun L. și Compania I, printr-un atac surpriză, probabil Compania L a început să se retragă de pe creastă pentru a încerca să se conecteze cu Compania I.

Misterul bătăliei de la Little Big Horn
Locotenent-colonelul George A. Custer

Companiile C și L au încercat să facă față atacului indina impetuos și să-i alunge pe luptătorii lui Gall la est și pe alții la sud. Probabil că trupele americane arătau ca într-o retragere plină de panică din cauza atacului furibund executat de forțele lui Gall.

Văzând că cele două companii de cavalerie nu mai aveau superioritatea de foc și îi ținea pe indieni în gol, Gall și oamenii săi au atacat din est, în timp ce ceilalți indieni au atacat elementele de tăiere ale Companiei C, atât dinspre est, cât și dinspre sud. Curând, indienii au lichidat companiile C și L și i-au forțat pe supraviețuitori și unele din Compania I să fugă spre Custer și luptătoriii săi, la nord de așa-numitul “Ultimul deal”. Câțiva soldați ai companiilor C, I și L au fugit, de asemenea, spre sudul râului. Locurile unde au căzut au fost mai târziu marcate de monumente de marmură albă, care încă se mai văd și astăzi.

Curând, indienii au dat asaltul final și i-au terminat pe Custer și pe oamenii săi din restul companiilor C, E și K. Ultimii soldați americani supraviețuitori, aproximativ 28, au făcut o cursă nebună spre sud, încercând să se salveze în râu. Au fost însă prinși în canionul numit “Deep Ravine”. După ce i-au ucis, indienii puteau considera cu adevărat că au câștigat bătălia: anihilaseră complet cele cinci companii ale lui Custer.

 

În anii următori, Gall și-a povestit rolul în bătălie. El crezuse în mod eronat că supraviețuitorii celor trei companii sud-estice ale lui Custer fugiseră spre nord-vest de Custer, pentru a căuta muniție. Călăreții ar fi putut, de asemenea, să fugă după ce nu mai aveau voința de a lupta, așa cum mulți bărbați pur și simplu au fugit, chiar abandonându-și puștile încărcate. Siouxii și cheyennii le-au luat și au tras cu armele în caii soldaților, privându-i astfel de un avantaj de mobilitate tactică. Războinicii indieni care au atacat Greasy Grass Ridge dinspre sud-est au venit mai ales pe jos. Gall a continuat să execute un foc puternic dinspre nord-est.

Gall a devenit din 1889 agricultor și judecător la Curtea Indiană a Afacerilor din Rezervația Standing Rock, apărând în această perioadă asimilarea în cultura omului alb. Apoi s-a opus lui Sitting Bull, implicat în mișcarea Dansului spiritelor pe care el o denunța drept impostură.

Gall a murit în Dakota de Sud, iar epitaful scris pe mormântul său a lăudat calitățile sale ca om cinstit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *