Situl arheologic de la Edzná, Mexic

Situl arheologic de la Edzná, Mexic

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Edzná este un sit arheologic maya al vechiului puuc din Campeche, Mexic. Acesta conține unele dintre exemplele rare de piramide maya din Yucatán ale căror etaje sunt prevăzute cu camere boltite. În templul  “Casa de grimase”, există cinci nivele succesive.

Edznak. Structuri de pe sit. Autor foto ant_mela, Flickr, sursă Wikipedia.

Cea mai remarcabilă clădire de pe sit este templul principal situată pe plajă. Construit pe o platformă de 40 m înălțime, templul oferă o imagine de ansamblu asupra împrejurimilor. O altă clădire semnificativă situată în piață este un teren cu bile. Două structuri paralele alcătuiesc curtea de bal. Camerele de sus ale terenului cu bile au fost folosite pentru a stoca imaginile zeilor asociate evenimentelor, împreună cu articolele necesare pentru jocurile practicate de mayași.

Situl de la Edzna era deja locuit în 400 î.e.n. și a fost abandonat în jurul anului 1.500. În timpul ocupației spaniole, a fost înființat un guvern a cărui putere a fost legitimată de relația dintre guvernatori și zeități. În perioada târzie clasică, Edzná făcea parte din politica orașului stat Calakmul. Edzna ar fi putut fi locuită încă din anul 600 î.e.n., dar abia în anul 200 a deveni un oraș important.

Stilul arhitectural al acestui sit prezintă semnele stilului Puuc, chiar dacă este departe de siturile de la Puuc Hills. Declinul și eventuala abandonare a sitului maya de la Edzná rămâne un mister până astăzi.

Edzna a fost descoperită în 1907. Primele săpături organizate au început în 1958. În 1986, agențiile de coordonare au început să angajeze refugiații din Guatemala în lucrările de excavare, restaurare și întreținere la Edzná. Acest proiect a fost finanțat de diverse organizații internaționale.

Pe acest sit arheologic maya extrem de important a fost găsit un mic altar cilindric – reprezentând o femeie de rang înalt în partea superioară – un colibri între flori reprezentând fertilitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *