Antonio Banderas

Antonio Banderas

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Jose Antonio Banderas s-a născut la 10 august 1960 la Malaga, în Spania. Tatăl lui este poliţist iar mama învăţătoare.

În copilărie, tânărul Antonio nu visa încă la cinematografie, dar se credea predestinat la o carieră de fotbalist profesionist şi spera să facă parte din cele mai celebre echipe ale ţării. Din păcate, în adolescenţă a avut un accident la picior şi a trebuit să-şi abandoneze speranţele de a deveni fotbalist profesionist.

S-a gândit apoi să se lanseze în comedie şi a urmat cursurile de artă dramatică la Malaga, făcându-şi debutul în sânul unei trupe de teatru locale. În 1981, s-a mutat în Madrid şi a intrat la celebra companie a Teatrului Naţional al Spaniei pe care nu o va părăsi decât în 1986. În 1982 şi-a făcut debutul în cinema. Regizorul de renume Pedro Almodovar i-a oferit rolul unui homosexual în pelicula Labirintul pasiunilor.

Antonio Banderas
Antonio Banderas Sursă foto: Wikipedia

Acest film a marcat totodată începutul unei lungi colaborări între actor şi regizorul spaniol, deoarece ei vor turna împreună 5 filme: Labirintul pasiunilor, Matador, Legea dorinţei, Femeile în criză de nervi şi Leagă-mă. Acestea vor face din Banderas un adevărat star în ţara lui. Dar actorul a jucat în peste 30 de filme spaniole şi a colaborat cu regizori ca Antonio de Real, Rodolpho Khun, Pedro Costa, Jose Luis Garcia Sanchez etc.

A fost descoperit în Statele Unite graţie filmelor pe care le-a turnat cu Almodovar şi a fost dorit de Madonna (în In bed with Madonna) care era capabilă de orice pentru a-l avea, aşa încât Hollywoodul a început să-i facă ochi dulci.

În 1992, Antonio a părăsit Spania pentru a turna primul său film american The Mambo Kings. Atunci când a debarcat în capitala cinematografiei, Antonio Banderas nu vorbea un singur cuvânt în engleză. Regizorul fimului Arne Glimcher l-a făcut să înveţe textul într-un mod fonetic. După un an, stăpânea mai bine limba şi juca în Philadelphia de Jonathan Demme unde a avut un rol mic alături de Tom Hanks.

Antonio a turnat apoi Casa spiritelor, Întrevedere cu un vampir, Patru camere. A primit primul său mare rol într-un film american graţie lui Robert Rodriguez care i-a propus rolul de mariachi în Desperado. Dar consacrarea a obţinut-o cu filmul Evita în compania Madonnei. Acest rol i-a adus o nominalizare la Golden Globe pentru cel mai bun actor într-o comedie muzicală. A excelat de asemenea în Zorro alături de superba Catherine Zeta-Jones.

A mai jucat într-un film cu buget mare, Al 13-lea războinic, apoi în White River Kid şi Femeie fatală de Brian de Palma.

În 2004 şi 2007 şi-a împrumutat vocea pentru Shrek 2 şi 3. Apoi a interpretat alături de Sarah Brightman în Phantom at opera. În 2011, el a jucat în La piel que habito regizat de Almodovar, Black Gold de Jean- Jaques Annaud şi Puss in Boots de Chris Miller.

În viaţa particulară, actorul s-a căsătorit cu actriţa Melanie Griffith la 14 mai 1996, după ce a divorţat de Ana Leza, o căsătorie care dura din 1988. Au o fată, Stella, care a apărut alături de părinţii săi în 1999 în filmul Crazy in Alabama.

În mai 2010, Antonio Banderas a fost numit doctor onorific al Universităţii din Malaga, oraşul în care s-a născut.

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *