China poate să câştige imens din anexarea Crimeei de către Rusia

China poate să câştige imens din anexarea Crimeei de către Rusia

5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

China s-a abţinut până acum de a vorbi despre criza din Ucraina, dar ştie că anexarea Crimeei de către Rusia a fost o minge ridicată la fileu şi că este în favoarea sa.

Dar China are şi ea interesele ei în Ucraina şi nu le va neglija. De pildă, ea controlează 5% din terenurile agricole, în timp ce Ucraina îi furnizează material militar.

Probabil că tăcerea suspectă a Chinei cu privire la criza din Ucraina mai are un motiv serios: implicarea SUA în acest conflict, ceea ce o va face, probabil, să se depărteze de altă zonă de conflict care stă să izbucnească, în Pacific, acolo unde China are interese cu adevărat majore. De fapt, China vrea să fie stăpână în Asia şi nu acceptă nicio intervenţie a unei puteri străine de acest continent.

Rusia a pus pe jar NATO

Ţinta sa este Taiwan! Ce s-a întâmplat în Crimeea este un precedent periculos, care va fi însă reluat, la nevoie, chiar de China pentru reunificarea cu Taiwan-ul pe calea referendumului. De ce nu? Nu trebuie agresiune militară, ci o decizie majoritară a populaţiei.

Dar China mai poate revendica şi Siberia („Ţinutul liniştit” în tătară), un teritoriu imens aflat acum în componenţa Rusiei şi care reprezintă 75% din suprafaţa acestei ţări. Şi tot pe principiul referendumului, un precedent periculos creat de către Rusia.

În Siberia, China investeşte imens spre deosebire de Rusia, care apropare că şi-a abandonat conaţionalii.

China a respectat întotdeauna Rusia şi la un moment dat, ar putea să-i sară în ajutor pentru că interesele lor sunt comune în lume. Consensul nu este o utopie! Iar China o susţine discret, ca de atâtea ori, pentru că este un aliat apropiat şi preţios al marelui colos din Răsărit, în multe dosare diplomatice, cum ar fi Siria. Global Times scrie într-un editorial că opinia publică chineză „ar trebui să susţină ferm Rusia şi rezistenţa sa la presiunea occidentală”.

Oficial, China dă dreptate Ucrainei şi militează pentru instaurarea ordinii de drept şi pentru „non-intervenţia în problemele interne ale altei ţări şi respectarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”.

Ucraina s-a declarat „pe marginea catastrofei”, în timp ce miniştrii rus şi chinez ai Afacerilor Externe, Serghei Lavrov şi Wang Yi au anunţat „larga concordanţă a vederilor Rusiei şi Chinei privind situaţia în această ţară (Ucraina) şi împrejurimi”. Cu toare astea, la O.N.U, China nu a fost clar de acord cu intervenţia Rusiei în Crimeea şi cu anexarea Peninsulei.

Cotidianul Poporului, organul de presă oficial al Partidului comunist chinez, i-a acuzat pe occidentali de a păstra o „mentalitate a Războiului Rece”, ceea ce l-a făcut pe John Kerry, să reacţioneze imediat. El a spus: „Nu credem că este o problemă între Est şi Vest, între Rusia şi Statele Unite. Nu este Rocky IV”.

Rusia şi China au, până la urmă, viziuni asemănătoare asupra dominării mondiale. Amândouă au ridicat pretenţii teritoriale. China şi-a intensificat presiunile asupra Indiei, Japoniei şi a altor ţări din Asia, dar ambele se tem de un val periculos de iredentism. De pildă China, în Tibet şi Xingjiang. Rusia are şi ea zone de conflict îngheţate, dar care pot oricând să izbucnească cu furie.

Cea mai drastică problemă pentru Rusia pare însă a fi pierderea Siberiei, după cum prevăd mai toţi analiştii politici. Credeţi că ar putea fi un scenariu prea fantezist? Gândiţi-vă că nimeni nu putea să prevadă mişcarea lui Putin de anexare a Crimeei, de pildă şi ea a devenit realitate.

Marian Deaconu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *