Diferenţele istorice între sunniţi şi şiiţi

Diferenţele istorice între sunniţi şi şiiţi

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Diferenţele istorice între sunniţi şi şiiţi
Sursă foto: Wikipedia

Sunniţii reprezintă ramura majoritară şi “oficială” a Islamului. Ei îşi întemeiază dogmele și credința în Sunna, tradiție islamică bazată în special pe hadith; faptele şi gesturile Profetului Mahomed. Precum și pe Coran.
Sunniţii constituie aproximativ 90% din musulmanii din întreaga lume față de 10% pentru șiiți. În cadrul sunniților, există patru “școli” sau curente religioase sunnite: hanbalism, hanafism, malekism și shafeism.

Şiismul a fost inițial o mișcare politică care se dorea “legitimă”, născută în secolul VII după asasinarea lui Ali în 661, al patrulea calif raşidun. Descendenții masculini ai lui Ali sunt recunoscuţi ca singurii legitimi apţi pentru a guverna umma, comunitatea credincioșilor pentru șiiți. Prin urmare, a avut loc o ruptură, o schismă de ordin politic la bază apoi una religioasă.

A urmat schisma cunoscută a devianţelor, a noilor direcţii de ordin politico-religios prin două curente religioase majore: schisma duodecimală, cu doisprezece imami și schisma septimană, cu șapte imami.

Celebrul imam ascuns, al douăsprezecelea dintre cei 12 imami și al șaptelea dintre cei șapte imami trebuiau să reapară pe pământ pentru a “ghida” comunitatea de un punct de vedere religios. Nu mai vorbim de secte regionale (celebra sectă a “asasinilor”, “distrusă de mongoli în 1260) sau de frățiile locale sufite şi șiite.

Şiismul duodecimal este religia oficială a Iranului, din timpul dinastiei safavide (1501-1732), dar şiismul este de asemenea prezent în Pakistan, la est de Arabia Saudită, majoritar în Bahrein şi extrem de important în Liban (40% din populația Libanului este şiită).

Marea diferenţă dintre șiiți și sunniți, este probabil în rolul pe care îl atribuie imamului. Islamul şiit se bazează pe un adevărat cleraj organizat (care se numesc mullahi și ayatollahi), dar pe care nu-l au sunniții. Toate acestea, desigur, se bazează pe credința în imamul ascuns care va reveni pentru Sfârșitul Timpurilor.

Content Protection by DMCA.com

One thought on “Diferenţele istorice între sunniţi şi şiiţi

  1. Nu sunt 90% sunniti ci vreo 78%, depinde de sursa. Sunt de fapt, vreo 11 secte in islam, dar sunnitii sunt majoritari, clar…Islamul este o religie foarte simpla, ultramisogina, conflictuala, nu accepta interpretari, nu accepta pareri, nu accepta cercetari…..visatoare de tip gradinita, bazata pe povesti fara documente serioase, masiv ipocrita, promoveaza banditismul religios islamic … Este o ,,religie a conflictului continuu”, nu poti fi de incredere decat daca esti de-al lor….Profund mincinoasa, umilitoare, sclavagista prin metode de promovare si de viata….Femeia este de umplutura, este doar fabrica de copii, fara niciun drept semnificativ…In general, o femeie casatorita, pentru a putea iesi din casa, pentru cumparaturi de exemplu, trebuie musai sa fie insotita de un baiat, macar de 9 ani, ca varsta!!!!! Nu respecta nicio intelegere, niciun tratat, daca nu este sunt incheiate intre musulmani de aceeasi oriantare. De aia se si omoara masiv intre ei. Multe atentate sunt asupra unor moschei, si alte cladiri ale ,,celorlalti”!!! Intre musulmani, siitii sunt cei mai periculosi, fiindca inca din anii 632, au debutat cu asasinate.. S-au omorat intre ei cu cea mai mare placere si cruzime….Pedofilia este legala, sunt sefii perversilor mondiali, fete extrem de tinere sunt casatorie cu mosnegi de toata jena si acestea trebuie sa aiba relatii intime cu mosnegaraia decrepita si criminala!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *