Hoţie în timp de război şi… o propunere de eradicare

Hoţie în timp de război şi… o propunere de eradicare

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Printre problemele abordate în ședința Consiliului de Miniștri din 3 februarie 1942, Ion Antonescu s-a referit și la problema furturilor, din ce în ce mai numeroase (și atunci). Chiar dacă nu sunt de acord cu măsura propusă de mareșal pentru remedierea situației, doar o semnalez (pentru luare aminte).
Mareșal Ion Antonescu: ,,Trebuie să ne hotărâm pentru măsuri drastice și să nu ne oprim la jumătăți de măsuri. Îmi pare rău că domnul Stoicescu (ministrul Justiției – n.n.) nu a înțeles problema. D-sa nu se opune direct, dar a tergiversat o serie de măsuri drastice, pe care urma să le legalizăm ca să-i pedepsim pe acei cari perpetuează o anumită stare în detrimentul întregului neam românesc. Mie îmi trebuiesc legi necesare și nu le pot obține de la d-sa. L-am chemat; mi le-a promis, dar au trecut două zile, două săptrămâni și mai mult și nu le am încă. Nu-l pot acuza pe d-sa de lașitate, dar este o oarecare inerție la d-sa.
În alte țări s-au luat măsuri foarte drastice și măsuri întregi, nu jumătăți de măsuri. De pildă, la noi, la Ajutorul de Iarnă s-au comis furturi grozave. Am prevăzut sancțiuni foarte grave pentru asemenea fapte și am cerut dlui Stoicescu o lege în acest sens, dar d-sa nu mi-a dat încă această lege.

Maresalul Antonescu si regele Mihai
Maresalul Antonescu si regele Mihai

În Germania s-a întâmplat că s-a furat și acolo la Ajutorul de Iarnă și Führerul, personal, a dat ordinul ca făptașul să fie imediat executat. Eu nu mă pot apăra de tâlhari. În Armată se fură din hrana soldatului, se fură din hrana calului, se fură echipamentul. Eu am cerut dlui Stoicescu să punem pe fruntea celui care a fost prins furând, de la un pui, de la un pui de găină, până la cel mai mare furt, să-i punem cu fierul roșu semnul ,,hoț”. Să vedem câți vor vrea să poarte, o viață întreagă, pe frunte acest semn. Este o pedeapsă mai dreaptă decât pedeapsa cu moartea. Nu vreau să mai umplu pușcăriile, să răpesc timpul tribunalelor cu asemenea chestiuni. Dacă luăm această măsură drastică, nu mai e nevoie nici de pușcării, nici de tribunale pentru hoți.
I.Petrovici (ministrul Culturii Naționale și al Cultelor – n.n.): Cred că prea multe ștampile ar trebui.
Mareșal I. Antonescu: Vă înșelați. Veți vedea că nu ne vor trebui prea multe ștampile. Hoții nu vor îndrăzni să-și mai practice meseria.
Sursa: Stenogramele ședințelor Consiliului de Miniștri. Guvernarea Ion Antonescu, vol. VI (februarie – aprilie 1942), Editura Mica Valahie, București, 2002, p. 10.

Alesandru Duţu (apud alesandrudutu.wordpress.com)

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *