Deşi Rusia consideră că SUA îi subminează pas cu pas credibilitatea internaţională de mare putere mondială, iată că prin vocea ministrului său de Externe, Serghei Lavrov consideră că nu SUA sau NATO sunt marii ei duşmani, ci Statul Islamic.
Terorismul este cea mai teribilă provocare pentru omenire iar marile puteri ale lumii ar trebui să-şi dea mâna şi să uite de interese obscure şi ambiţii când vine vorba de securitatea globală.
ISIS l-a ameninţat personal pe preşedintele Vladimir Putin, întreţine relaţii cu cecenii şi se infiltrează în Caucaz cu celule jihadiste sau plănuieşte invadarea Tadjikistanului ori a altor republici musulmane din Asia Centrală, atractive pentru terorişti.
Strategia militară americană în Siria şi Irak a prezentat lacune mari şi Rusia, alături de alte ţări au criticat acţiunile coaliţiei, însă Rusia nu poate fi decât de parte aceasta a baricadei, în esenţă, în lupta globală împotriva terorismului.
Dabiq, una din revistele de propagandă ale Statului Islamic anunţă că gruparea teroristă ar putea achiziţiona arme nucleare şi că va ataca SUA. Este extrem de îngrijorător! ISIS deţine miliarde de dolari în visterie şi ar putea oricând să facă apel la filialele sale din Pakistan pentru a cumpăra bombe nucleare de la oficiali corupţi din regiune, de ce nu?
https://www.youtube.com/watch?v=k8N_c1fHN1Y
Rusia este este însă destul de prezentă în Siria, unde dispune de o bază militară în portul Tartous, situat la 220 km nord-vest de Damasc (creată printr-un acord sovieto-sirian în 1971). Moscova trimite în mod regulat nave de luptă în Mediterana orientală după declanşarea conflictului din Siria, pentru a restabili un echilibru necesar în regiune.
Dar marea ameninţare pentru Rusia, deocamdată, rămâne Cecenia. Comandantul şef al ISIS în Caucaz, un anume Tarkhan Batirashvilli, alias Omar Cecenul, care se luptă în acest moment în Siria cu regimul Assad a fost interceptat în cursul unei convorbiri telefonice pe care a avut-o cu tatăl său. El a ameninţat că se va reîntoarce foarte curând în Cecenia pentru a se răzbuna pe Putin şi pe „crimele ruseşti” din Cecenia şi Georgia.
Oficialii militari ruşi susţin, de altfel că în Cecenia se găsesc între 30.000-50.000 de jihadişti ai ISIS, care pot reprezenta o ameninţare serioasă în Caucaz. Un butoi cu pulbere!
Luptătorii jihadişti folosesc arme şi muniţii fabricate între 1945 şi 2014 în 21 de ţări diferite, în special din SUA, China şi Rusia. Dar o mare parte din arsenalul lor a fost achiziţionat de terorişti chiar de pe câmpurile de luptă, lăsate de armatele irakiană şi siriană în fuga lor.
Jihadiştii joacă mereu pe carte propagandei, pentru a însămânţa teroare. Recent, gruparea a difuzat un material video de şapte minute afirmând că arată un puşti executând cu un pistol doi bărbaţi acuzaţi de a fi lucrat pentru serviciile secrete ruseşti.
Deocamdată, Bacher Al Assad rămâne actorul cel mai important din războiul terifiant care are loc în Siria. Se aşteapă însă implicarea serioasă a marilor forţe militare ale lumii care ar putea rezolva conflictul sirian, SUA şi Rusia, poate chiar China.