Statul Islamic vrea să invadeze Tadjikistanul

Statul Islamic vrea să invadeze Tadjikistanul

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Statul Islamic vrea să invadeze TadjikistanulRusia este gata de a furniza arme și echipamente militare în valoare de aproximativ 1,2 miliarde dolari Tadjikistan, republica din Asia Centrală care este în prezent amenințată cu invazia de către Statul Islamic.

Ziarul Kommersant Daily citând surse anonime în Russian General Stuff spune că valoarea ajutorului militar pentru Tadjikistan ar putea însă ajunge la 70 de miliarde de ruble (peste 1,2 miliarde de dolari) în următorii câțiva ani.

Armele și echipamentele ar include personal și muniții, sisteme de comunicații, aeronave, sisteme de artilerie și rachete. Cea mai mare parte a ajutorului va fi de hardware second hand, au spus sursele.

Ajutorul survine în cadrul unui program major de modernizare comună militară a Tadjikistanului semnat între Moscova și Dușanbe, în 2014. Obiectivul major este de a consolida granița dintre Tadjikistan și Afganistan. Sarcina a devenit brusc deosebit de importantă după retragerea forțelor coaliției din Afganistan și amenințarea tot mai mare a așa-numitului Stat Islamic.

La începutul lunii martie, ministrul adjunct al Apărării, Anatoli Antonov a declarat că are informații despre activitatea crescută a celulelor jihadiste în apropiere de frontierele sudice ale Federației Ruse, în special în apropiere de granița Afganistan-Tadjikistan. Pentru a contracara amenințarea, Rusia a decis să întărească bazele militare în Tadjikistan și Kârgâzstan, a adăugat oficialul.

“Am primit confirmarea că Statul Islamic a făcut contacte cu teroriștii din Caucazul de Nord din Rusia. Vom avea în vedere acest lucru, atunci când luăm decizii care vizează consolidarea securității și protecția frontierelor Rusiei”, a menționat el.

Rusia menține în prezent o bază militară de 7.000 de soldați în apropiere de capitala Dushanbe a Tajikistanului, cel mai mare contingent militar rus în Asia Centrală și unul dintre cele mai puternice unități din regiune. În 2013, Tadjikistan nu a perceput chirie pentru bază, în schimbul ajutorului rus major pentru forțele sale militare.

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *