Tel Qadesh este situat pe situl orașului antic Qadesh, în Galileea Superioară pe pământul kibuțului Malkiya din Israel, la granița cu Libanul.
Situl arheologic se găsește la 4 km de intersecția Yesha, la vest de fortul Koah (Metsoudat Koah). Se împarte în două:
Tel Qadesh, la sud-vest de drum și un altar roman, la nord-est de drum.
Qadesh este descris ca o fortăreață a teritoriului tribului Neftali (unul dintre cele 12 triburi ale lui Israel, descendent din Neftali, unul dintre fiii lui Iacob), un oraș de refugiu dedicat leviților care descind din Gerson. Orașul este desemnat de numele Qadesh din Galileea, de pe muntele Neftali, pentru a-l deosebi de Qadesh de Neftali, aflat la est de Poriya, în Valea Yavneel (sud-vest de Marea Galileii) și de Qadesh de Issacar, de lângă Megiddo (la 90 km de Ierusalim).
În conformitate cu Cartea Regilor, orașul a fost invadat de de regele Asiriei,Teglath-Phalasar al III-lea în 733 î.e.n.
„În zilele lui Pekah, regele Israelului, Tiglat-Pileser, împăratul Asiriei, a venit și a cucerit Iyon, Abel-Beta-Maaca, Yanoah, Kedech, Hatzor, Galaad, Galileea, toată țara lui Neftali; și a deportat locuitorii în Asiria.”
În 259 î.e.n., Qadesh este menționat de Zeno din Caunos, un negustor egiptean de origine greacă din orașul Caunos, din regiunea Caria (în sud-vest Turciei actuale).
În 1953, arheologul israelian Yohanan Aharoni a efectuat excavații pe acest sit important, care au făcut posibilă eliberarea straturilor din perioada canaanită. În anii 1999-2006, au fost executate săpături arheologice de către specialiștii de la universitățile americane din Michigan și Minnesota.
Sanctuarul roman a fost excavat între 1976 și 1984. Mulțumită mai multor inscripții grecești, se știe că acesta a fost dedicat lui Baalshamin, unul dintre principalii zei ai locuitorilor Siriei în vremurile romane (așa cum s-a putut vedea în Palmyra). Rezultatul săpăturilor arată că sanctuarul a fost construit în 117 și distrus de un cutremur în 363.