Zeul Baalshamin

Zeul Baalshamin

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Baalshamin (sau Baal Shamen în aramaică) este zeul cerurilor la fenicienii antici, șef al zeităților majorității popoarelor semitice care ocupau estul Mediteranei, și era venerat chiar și în Egipt și Roma. Baalshamin este regele zeilor, după ce a cucerit regatul altei divinități, Yam, zeul mărilor.

Templul lui Baalshamin din Palmyra înainte de distrugerea sa de către Statul islamic. Sursă Wikipedia, Purchase, 1945, foto de Bernard Gagnon, 2010.

El este prințul și stăpânul pământului, ploii și rouă, care a luptat împotriva Cuvântului, zeul morții, sterilității și secetei. În urma acestei lupte, va urma un ciclu de șapte ani de fertilitate și abundență sau secetă și foamete. În timp, Baalshamin (denumirea de origine pehlevi arsacid) este din ce în ce mai mult considerată proiecția pe pământ a zeului Mithra, foarte popular în legiunile romane.

Templul lui Ba’al-Shamin din Palmyra a fost ridicat în anul 17 era noastră. A fost mărit și împodobit de împăratul roman Hadrian în 130 și s-a dezvoltat sub domnia prințului Palmyrei, Odenat, numit de împăratul Gallian „protector al întregului Orient”, după care i-a învins pe perși în două campanii militare memorabile.

Triada palmireană: Baalshamin, stăpânul cerurilor între zeul Moon Aglibol și zeul soarelui Malakbel, sec. I, Muzeul Luvru. Sursă Wikipedia, Purchase, 1945, foto de Emmanuel Pierre.

Un portic care duce la cella (parte închisă a templului) rămâne remarcabil. Acest templu, descoperit de arheologul francez Robert du Mesnil du Buisson, a fost distrus de Statul islamic pe 23 august 2015.

Irina Bokova, director general al UNESCO, a declara după distrugerea sa: “În ciuda obstacolele și fanatismul, creativitatea umană va prevala, clădirile și locațiile vor fi reabilitate și unele dintre ele vor fi reconstruite “.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *