Opoziţii comuniste la Francmasonerie

Opoziţii comuniste la Francmasonerie

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes

Deşi poate că mulţi comunişti celebrii au fost probabil francmasoni în timpul vieţii lor, partidele comuniste, au condamnat întotdeauna francmasoneria, pe care marxiştii o consideră ca fiind de origine burgheză.

În 1922, bolşevicii au pregătit o revoluţie mondială. Pentru Leon Troţki, templele masonice favorizau colaborarea clasei, necesar contra revoluţionară: “Francmasoneria este o plagă pe corpul comunismului francez, pe care trebuie să o ardem cu fierul roşu.”

Persecuţii naziste

Numărul francmasonerilor ucişi în epoca nazistă nu este cunoscut cu exactitate, dar este estimat între 80.000 şi 200.000 de persoane.

 

Opoziţii comuniste la Francmasonerie 2

 

Arhivele Reichssichertshauptamt (RSHA, Biroul Înaltului Comandament al Serviciilor de Securitate), demonstrează cu prisosinţă faptul că au fost organizate persecuţiile francmasonilor. Totuşi, istoricii cred că majoritatea celor pentru care persecuţiile au mers până la deportare şi trimişi la moarte pentru un ansamblu de motive (din care cel mai des pentru angajamentul lor în mişcările de rezistenţă sau apartenenţa lor la popoarele exterminate de către nazişti) şi foarte rar doar pentru motivul exclusiv pentru apartenenţa lor masonică.

Loja belgiană “Dragă libertate” este cunoscută pentru a fi fost fondată în interiorul lagărului de concentrare de la Esterwegen unde a funcţionat aproape un an de zile.

În 1948, floarea miosotis a fost adoptată ca emblemă de Marea Lojă Unită din Germania cu ocazia primei sale conferinţe anuale. Adesea reprezentată sub forma unei pictograme, ea aminteşte în acest context particular de toţi aceia care au suferit în numele Francmasoneriei, mai ales în timpul perioadei naziste.

În anumite ţări unde sunt prezente obedienţe masonice care se angajează în reflexii politice, acest angajament a făcut obiectul opoziţiilor politice. Este şi cazul, de pildă în Belgia şi Franţa cu privire la legile relative la laicitate sau la contracepţie.

Critici şi scandaluri legate de lumea profesională

Unii consideră că Francmasoneria nu este de fapt decât o vastă reţea socială construită în interesul membrilor săi. În unele practici dubioase au fost implicaţi adesea masoni şi chiar loje.

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *