Robert De Niro

Robert De Niro

5.00 avg. rating (99% score) - 5 votes

Roberto Mario De Niro Jr. s-a născut la 17 august 1943 în districtul Bronx din New York. Tatăl său era pictor celebru, de origine italiană şi irlandeză, iar mama sa, Virginia Admiral, de origine engleză, germană, olandeză şi franceză.

Robert a fost mai întâi crescut de Stella Adler înainte de a intra la celebra Actors Studio sub conducerea lui Lee Strasberg, în scopul de a multiplica oportunităţile pentru viitoarea sa carieră.

În fine, şi-a început cariera chiar pe Broadway înainte de a se dedica cinematografiei în 1968, în Greetings (realizat de Brian De Palma). Acum l-a întâlnit pe avocatul francez Jean Charles V. care a fost primul său agent şi l-a lansat. Apoi, a avut câteva roluri în filme mediocre.

Robert De Niro
Robert De Niro, sursa foto Wikipedia

S-a remarcat în 1973 în pelicula Bang the Drum Slowly, începând să lucreze cu Martin Scorsese la filmul Mean Streets. De altfel, el va deveni un colaborator preţuit şi apreciat al marelui regizor, care îl va distribui în filme absolut memorabile, cum ar fi: Taxi Driver (1976), New York, New York (1977), Raging Bull (1980), The King of comedy (1983), Goodfelas (1990), Cape Fear (1991) şi Casino (1995). În toate aceste filme remarcabile, De Niro a jucat personaje instabile şi nervoase. Dar rolurile psihologice îl prind de minune, se pare, pe marele actor.

În 1980, el a început să joace în comedii. Şi s-a adaptat de minune, reputând şi în această latură artistică un real succes. Este suficient de a aminti de exemplu: Brazil (1985), Midnight run (1988), Wag the Dog (1997), Analyze this (1999), The Godfather, partea a doua etc.

Robert De Niro a obţinut două premii Oscar pentru performanţele sale în Raging Bull şi The Godfather. Dar istoria a vrut ca el şi Marlon Brando să fie singurii doi actori care au jucat acelaşi rol şi au câştigat o recompensă pentru acelaşi rol. Robert De Niro l-a jucat pe tânărul Vito Corleone în acest film (partea a doua) şi Marlon Brando l-a interpretat pe Don Corleone în trilogie.

De Niro şi-a demonstrat calităţile de regizor în două filme superbe A Bronx tale (1993) şi The Good Sheperd (2006), unde a jucat alături de Matt Demon.

Rolurile interpretate de Robert De Niro sunt extrem de complexe, fascinante, de la un boxer celebru, cum a fost Jack La Motta, la un saxofonist sau un şofer de taxi de noapte care străbate străzile pline de o lume dubioasă (prostituate, hoţi, borfaşi, drogaţi etc.). El este considerat ca fiind un fin observator al detaliilor privind personajele interpretate de actor şi ca un mare profesionist, apreciat pentru interpretările sale profund psihologice.

Adesea, De Niro a fost comparat cu Al Pacino pentru originile lor italiene comune. Dar cei doi monştri sacri ai ecranului nu s-au întâlnit decât în două pelicule, Heat, de Michael Mann în 1995, şi Law and Ordre, de Jon Avnet. Cu toate că amândoi au jucat în trilogia The Godfather, De Niro şi Pacino nu au nicio scenă în comun!!

Cariera sa este strălucită şi face din el un actor major al cinematografiei americane din ultimii 40 de ani.

Silvio Berlusconi l-a acuzat, în 2004, pentru că De Niro ar proiecta o imagine urâtă a Italiei deoarece a încarnat des mafioţi şi gangsteri (într-adevăr, sunt roluri de care se simte foarte atras). Dar Robert a declarat, în replică: “Nu vreau să ofensez. Iubesc Italia”. Cu toate astea, pretextând o “lipsă de comunicare”, a refuzat multe invitaţii venite din această ţară, deşi a primit, onorific, naţionalitate italiană la 21 octombrie 2006 în timpul festivalului de filme de la Roma.

Încă ceva: familia Di Niro, devenită din eroare De Niro, este originară din Ferrazzano, regiunea Molise, în Nord-Estul Italiei. Soţia sa, Grace Hightower, de culoare, i-a dăruit un fiu, Elliot, în 1998. Dar actorul mai are o fiică prin adopţie, Drena, dintr-o căsătorie anterioară cu Diahne Abbott.

Marian Deaconu

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *