Calculatorul molecular ar putea vindeca cancerul

Calculatorul molecular ar putea vindeca cancerul

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes

Este încă o idee science-fiction, dar oferă speranţă pentru omenire:

Cercetatorii israelieni spun că au dezvoltat o “maşină moleculară”, care într-o zi ar putea ajuta în lupta pe care o dau medicii cu cancerul şi cu alte boli din interiorul corpului.

Acest proces, care este descris on-line pe site-ul web al revistei ştiinţifice britanice “Nature”, a demonstrat deja eficienţa într-o eprubetă.

Computerul în cauză este un dispozitiv la scară moleculară care constă în esenţă dintr-un amestec de ADN sintetic şi de enzime. Este programat să adulmece semne chimice de timpuriu ale cancerului şi apoi să elibereze medicamente anticanceroase.

Pentru Ehud Shapiro, un membru al Institutului Weizmann din Israel şi care conduce echipa de experţi în informatică şi biochimişti responsabil de experiment, următorul pas este de a ambala calculatorul aşa încât să funcţioneze în cadrul “supei chimice complexe” a corpului.

Calculatorul molecular ar putea vindeca cancerul
“Problemele acestui dispozitiv sunt numeroase şi nu ştim cum să le rezolvăm”, a recunoscut, cu toate acestea, Ehud Shapiro.

Computerele moleculare nu există decât de aproximativ zece ani. În loc de chips-uri sau de microprocesoare, se servesc de capacitatea de stocare a informaţiilor deţinute de către ADN. Enzimele “citesc” secvenţele ADN-ului chimic, astfel încât computerul îmbunătăţeşte calculele sale.

Experţii spun că asemenea computere ar putea deveni extrem de puternice şi să ofere ADN-ului posibilitatea de a stoca cantităţi mari de informaţii. Echivalentul a bilioane de CD-uri pot fi stocate doar în câteva zeci de grame de ADN uscat.

John Reif, profesor de informatică de la Universitatea Duke, care a construit propriul calculator moleculare în anul 2000, a remarcat faptul că până în prezent, niciunul dintre aceste dispozitive nu a găsit încă o utilizare practică.

“Este un concept ingenios,” a spus el despre calculatorul lui Shapiro. “Ar putea fi util lumii medicale, doar dacă reuşim să-l introducem într-o celulă.”

Într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat, un medic poate injecta un bilion din aceste dispozitive în organism. ”

Computerul este programat pentru a detecta cancerul prin monitorizarea cantităţii anumitor molecule. În cazul în care cancerul este detectat, calculatorul eliberează alte molecule care interferează cu substanţele cancerigene şi să le conducă la auto-distrugere. ”

Spre deosebire de cei mai mulţi dintre predecesorii săi, acest computer nou este autonom, nu necesită substanţe chimice suprapuse pentru a funcţiona.

Ehud Shapiro a spus că computerul cufundat într-o eprubetă conţinând apă pură a avut capacitatea de a detecta markerii chimici precoce din unele cazurile de cancer, inclusiv de prostată şi plămân.

El a spus că lucrurile ar fi fost mult mai complicate în cazul în care computerul ar fi fost cufundat într-o soluţie care conţinea alte molecule, cum ar fi de fapt organismul.

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *