Epidemia dansului

Epidemia dansului

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

În 1518 a avut loc la Strasbourg, în Alsacia un eveniment insolit, greu de explicat. Zeci de localnici au început să danseze fără motiv, până la epuizare.

danseConform arhivelor, epidemia de dans a început în iulie 1518, când o anume Frau Troffea a început să danseze pe străzile oraşului şi nu s-a mai oprit decât după patru sau şase zile!
Dar la sfârşitul săptămânii, au început să o imite şi alte 34 de persoane pentru ca la sfârşitul lunii, numărul dansatorilor să ajungă la 400. Dar mulţi dintre ei nu au rezistat dansului nebun şi fără noimă şi au murit răpuşi din cauza epuizării sau de infarct.
Arhivele consemnează că martorii oculari au observat că protagoniştii nu manifestau nicio bucurie sau plăcere din faptul că dansau ci dimpotrivă, erau debusolaţi şi disperaţi. Îngrijoraţi, nobilii vremii au cerut explicaţii doctorilor care au dat totul pe seama astrelor sau supranaturalului. Isteria colectivă uimeşte şi azi şi nu se poate explica din punct de vedere ştiinţific.
Dar epidemia de la Strasbourg nu este un caz izolat. În Europa au mai avut loc evenimente stranii între secolele 14 şi 18.

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *