O artistă de excepţie: Paula Tudor

O artistă de excepţie: Paula Tudor

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Paula Tudor s-a născut în noiembrie 1951 în localitatea Niculiţel din judeţul Tulcea. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, promoţia 1974, la clasa Traian Brădean.

O artistă de excepţie Paula tudorO vreme, mai precis până la Revoluţie, artista plastică a activat şi creat în Balş, apoi drumurile au purtat-o spre Capitală, unde s-a şi stabilit.

Prima sa expoziţie în Bucureşti a avut loc în 1983, la sala Dalles, pentru ca un an mai târziu să revină cu alta, la Teatrul Foarte Mic.

Paula este de altfel o prezenţă activă în expoziţiile de grup şi are nenumărate expoziţii personale, în ţară şi în străinătate, cum ar fi Germania, Italia, Bulgaria etc.

Lucrările sale, de un mare rafinament artistic, foarte vizuale şi sensibile au impresionat întotdeauna pe iubitorii artei, motiv pentru care pictoriţa a fost adulată iar lucrările ei s-au vândut bine.

Un imbold esenţial pentru orice artist care îşi vede creaţiile respectate şi apreciate de către cunoscătorii şi iubitorii de frumos. Operele ei stau cu cinste în foarte multe colecţii personale din ţară şi din străinătate (Franţa, Italia, Germania, SUA, Rusia, Suedia, Japonia, Belgia, Turcia, Siria, Israel etc.).

Artista a colaborat şi cu editurile iar din această activitate au rezultat câteva coperţi frumoase pentru cărţi. Paula Tudor este prezentă şi în „Enciclopedia artiştilor români contemporani” şi în cartea „Artiştii Dobrogei” de Florica Cruceru.

Pictoriţa Paula Tudor a avut o evoluţie artistică impresionantă, trecând prin etape de căutări şi de regăsiri, de abordări de tehnici noi sau de compoziţii ample. Dar mereu m-a frapat minuţiozitatea acordată detaliului, rigoarea plastică şi cromatica. Nu violentă, ci tocmai senină şi bine armonizată, plăcută, rareori cu accente de nebunie artistică.

Credeam că se va opri la acest stil şi am constatat recent, vizitând-o la expoziţia care tocmai s-a încheiat, găzduită de galeriile Orizont, că Paula şi-a schimbat mult stilul. Este o pictoriţă matură, profundă, care atacă compziţii interesante şi pline de simboluri, căreia nu-i mai este frică să ia taurul de coarne şi să se impună amplu cu creaţia sa personală, care fuge şi poate, se vede clar de tipare, de căi deja bătătorite în pictură.

O Paula Tudor pe care merită să o descoperiţi în orice secundă! Apoi, sigur veţi spune că vă mândriţi că sunteţi contemporani cu ea!

Dacă nu cunoaşteţi creaţiile acestei artiste speciale, vă invit să-i călcaţi pragul atelierului, unde sigur puteţi descoperi şi alte opere bine păstrate şi pe care nu le-a putut lua în expoziţie, din cauza unui spaţiu prea mic şi unui Univers prea strâmt, de multe ori, pentru orice artist.

Marian Deaconu

Paula Tudor, o pictoriţă care uimeşte mereu şi sensibilizează (5)

Paula Tudor, o pictoriţă care uimeşte mereu şi sensibilizează (7)

Paula Tudor, o pictoriţă care uimeşte mereu şi sensibilizează (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *