Insula Sentinela Nordului (are o suprafaţă de 72 km pătraţi), mărginită de Oceanul Indian, este una din insulele care fac parte din arhipelagul Andaman şi Nicobar situate în golful Bengal. Insula este aproape complet acoperită de pădure. Este un loc paradisiatic şi izolat, plin de surprize…
Insula superbă din Oceanul Indian este teritoriul unui trib autohton, Sentinelele. Un trib indigen care trăiește acolo, în autarhie de… 60.000 de ani şi care refuză orice contact cu civilizația modernă.
Și chiar dacă cineva ar îndrăzni să se aventureze prea aproape de teritoriul lor, va fi atacat de săgeți sau pietre aruncate, în cel mai bun caz. Acum nouă ani, doi pescari au fost chiar omorâți.
Se presupune că tribul numără între 50 şi 200 de persoane. Practic, sunt singurii oameni care au fost izolaţi complet de lumea modernă! Se știe foarte puțin despre limba și obiceiurile acestui trib straniu. Fotografiile și filmările existente sunt de proastă calitate.
Deși insula, probabil, a suferit grav de pe urma efectelor tsunami-ul din decembrie 2004, cei din Sentinelele au supravieţuit. Confirmarea a fost obținută câteva zile mai târziu, când un elicopter al guvernului indian a observat mai mulţi oameni care au tras cu săgeţile asupra aparatului pentru a împinge înapoi.
În anii ’80, guvernul indian a pus la punct un program în scopul de a stabili un contact cu Sentinelele, dar încercarea nu a avut niciun succes. Indienii au tras asupra intrusului cu o salvă de săgeți sau sulițe, iar programul a fost întrerupt în anii ’90.
În prezent, tribul este considerat cel mai izolat din lume. Legea interzice oricui de a se apropia la cinci kilometri de coastă. Dar cinci pescari au fost arestați anul trecut pentru nerespectarea acestei reguli.
„Este comunitatea cea mai vulnerabilă de pe această planetă”, spune Survival International, o mișcare care conduce campanii publice pentru populațiile indigene. „Sistemul lor imunitar nu este dezvoltat pentru a lupta împotriva bolilor comune cum ar fi gripa sau pojarul. Risc de dispariție din cauza unei epidemii este foarte mare.”
„Mările andamaneze au fost aproape şterse de pe hartă atunci când britanicii au colonizat arhipelagul în secolul al 19-lea. Protejarea Santinelelor împotriva lumii exterioare este singura lor șansă de supraviețuire „, spune antropologul britanic Stephen Corry.