Acropole din Atena este un platou stâncos (acropolă) ridicat chiar în centrul oraşului. În Antichitate, ea făcea oficiul de vast sanctuar pentru cultul zeiţei Atena şi a altor numeroşi zei din mitologia greacă, cu mai multe temple printre care Parthenonul, Erechteionul, templul Atena Nike. Celelalte monumente remarcabile existente încă sunt propileele, teatrul antic al lui Dionysos, Odeonul lui Irod Atticus.

copyright Segra Media
Acropole este actual unul dintre cele mai vizitate situri turistice din lume. Are aproximativ 150 de metri înălţime. Vârful său plat este de 300 m de la est la vest şi 85 m de la nord la sud. Nu este accesibilă decât printr-o pantă abruptă de pe latura de vest.
Au fost descoperite urme de viaţă datând din epoca Bronzului (3000 înainte de Christos). În sec. XIII î.e.n. a servit ca cetate unde trăia regele civilizaţiei myceniene şi era deja înconjurată de ziduri puternice ciclopice.
Vestigii rare rămase din perioada arhaică arată că construcţiile impozante s-au ridicat pe Acropole la sfârşitul sec. VII î.e.n., epocă la care zidurile construite de civilizaţia myceniană şi-au pierdut din importanţă. După expulzarea lui Pisistratides în 510 î.e.n., Acropole a încetat de a mai fi o cetate pentru a deveni un sanctuar adăpostind mai multe monumente şi temple.
Toate fortificaţiile vechi, construcţiile şi statuile au fost distruse în timpul ocupaţiei Atenei de către perşi în anul 480 î.e.n. în timpul războaielor medice.
După bătălia de la Marathon din 491 î.e.n. şi bătălia de la Salamina din 480 care a marcat înfrângerea finală a perşilor şi începutul epocii clasice din sec. V şi apogeul Greciei antice, şefii oraşului – stat Atena, Temistocle (525 – 460 î.e.n.) şi Cimon (510 – 450 î.e.n.) au reconstruit zidurile şi au ridicat o statuie a Atenei victorioase sculptată de Fidias (490 – 430 î.e.n.) în anul 450.
Pericle (495 – 429 î.e.n.) i-a încredinţat lui Fidias grija de a supraveghea proiectul său de a reconstrui Acropole. Între 449 şi 431 î.e.n. a construit Parthenonul, urmat de Propilee, templul Atenei „vitorioase” şi de Erechteion, cât şi de sanctuare de o mai mică importanţă.
Acropole a fost folosită în Evul Mediu în principal ca cetate, construcţiile fiind modificate pentru a răspunde la utilizările lor succesive sau distruse.
A suportat mai multe asedii care au provocat stricăciuni clădirilor, în special cel din 1687 condus de veneţieni, în cursul căruia o explozie a distrus o mare parte din Parthenon; templul Atenei victorioase a fost demontat pentru a-i consolida pe apărători cu puţin timp înainte de asediu, şi a fost construit un zid de apărare, numit Serpentze, între Odeonul lui Irod Atticus şi porticul lui Eumenes. Dogele Morosini a luat o parte din sculpturi înainte de a evacua oraşul.
Ultimele asedii au avut loc în timpul războiului de independenţă grecesc. Citadela a fost atacată în van de greci din aprilie până în iunie 1822 şi apoi a fost ocupată, în fine, de trupele rumeliote. S-au construit noi fortificaţii de apărare, în special un bastion zis „Odiseea”, de la numele şefului Odysseas Andrutsos, protejând izvorul Clepsidra care fusese redescoperit.
Imediat a fost asediată de trupele generalului Kiutachis între august 1826 şi iunie 1827. Printre apărători se găseau Yannis Makriyannis, colonelul Fabvier şi Yannis Gouras care a fost ucis în luptă. În cursul asediului, Erechteionul atins de bombardamente s-a prăbuşit, făcând mai multe victime. Garnizoana a capitulat la 5 iunie, după dezastrul operaţiunilor conduse pentru eliberarea sa la 6 mai. Citadela a rămas apoi în mâinile otomanilor până în martie 1834.
Restaurarea monumentelor a început după Independenţa regatului grec în sec. XIX, în special prin distrugerea construcţiilor posterioare perioadei antice. Lucrările se continuă şi în prezent. Monumentele de pe Acropole au fost înscrise pe Lista patrimoniului mondial în 1987.

Urmariți-ne pe Twitter!
Publicitate

Video country music
Urmariți-ne pe Pinterest!
Enigme
Piramida de cristal din Triunghiul Bermudelor
În zona misterioasă numită Triunghiul Bermudelor, oamenii de ştiinţă au …Citește în continuare »Stimorol Guru
Filmarea cu acest mare mister care este Stimorol Guru a …Citește în continuare »Triungiul Bermudelor, un mister profund
Se spune că Ocenaul Atlantic ar fi o punte spre …Citește în continuare »Peşterile misterioase din Himalaya
O echipă de arheologi condusă de Mark Aldenderfer, de la …Citește în continuare »De ce nu se va reîntoarce niciodată NASA pe Lună?
NASA nu se va reîntoarce niciodată pe Lună! De ce? …Citește în continuare »
Showbiz
Clara Popescu este patroana unui club de fotbal în Austria şi ne vorbeşte deschis despre experienţa ei în străinătate
Fostă atletă româncă de performanţă, Clara Popescu a ales să …Citește în continuare »Taylor Momsen a fotografiat fantome
Actrița, cântăreața și supermodelul Taylor Michel Momsen s-a născut la …Citește în continuare »Miley Cyrus urăşte paparazzi
Miley Cyrus este fiica cântăreţului de country Billy Ray Cyrus. …Citește în continuare »Vedetele pun prenume nebuneşti copiilor lor
Nicolas Cage a pus numele băieţaşului său Kal El (Coppola). …Citește în continuare »Casa lui Demi Levatto este bântuită
Superba cântăreaţă Demi Levatto (Demetria Devonne) s-a născut la 20 …Citește în continuare »
Dosarele crimei
Unitatea 731. Medicii blestemaţi ai armatei japoneze
În cel mai mare secret, doi ani mai târziu, o …Citește în continuare »Familia De Cavalcante
Familia De Cavalcante este una dintre familiile crimei organizate care …Citește în continuare »Femeile mafiote din Cosa Nostra
Principala caracteristică a mafiei siciliene este de a fi clar …Citește în continuare »Omul Lup din Allariz
Evenimentele s-au petrecut în 1852 şi în acest caz, a …Citește în continuare »Mafia: între politică şi sindicate
Aranjamente politico-mafiote Există numeroase urme în istorie privind aranjamentele între …Citește în continuare »
Cele mai citite articole
- Ritual de magie neagră pentru a face o persoană ghinionistă
30/07/2019 (11.757)
- Un extraterestru a fost operat la Varginha
02/04/2019 (11.677)
- Prezenţa Ordinului Cavalerilor Ioaniţi în Valahia…
28/01/2018 (9.676)
- Motorul magnetic uluitor al lui Kohei Minato
06/05/2018 (9.344)
- Arme uluitoare secrete de provenienţă extraterestră…
21/12/2018 (8.762)
- Mircea Eliade şi mirajul Indiei
08/12/2019 (7.714)
- Iniţierea masonică
27/03/2019 (7.688)
- Tipuri de vrăji în magie neagră
18/03/2019 (7.453)
- Rusia nu este nimic fără Siberia!
05/05/2014 (7.058)
- Teribila ciumă neagră din 1348 (I)
14/12/2019 (6.018)
Leave a reply