Arhipeleagul insulelor Sporade

Arhipeleagul insulelor Sporade

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Insulele Sporade sunt un ansamblu de insule greceşti din Marea Egee. Îşi trag numele de la adjectivul sporas (la genitiv sporados) care înseamnă în greaca veche „împrăştiate”, aşa cum sunt insulele care alcătuiesc acest grup, spre deosebire de cel al Cicladelor adunate în jurul lui Delos.

Skiathos
Skiathos

Numărul de insule cuprinse sub acest termen a variat de-a lungul istoriei şi conform geografilor. În prezent, termenul folosit desemnează un arhipeleag situat în largul insulei Volos, numit uneori Sporadele de Nord, care se extinde spre est şi sud – est de la peninsula Pelion care făcea parte din grup în epoca preistorică.
Arhipeleagul Sporade se compune din 11 insule dintre care numai patru sunt locuite: Skiathos, Skopelos, Alonisson (care este înconjurată de un parc marin naţional care include insule locuite) şi Skyros.
Alte insule din Marea Egee au fost uneori numite „Sporade” constituind diverse subansambluri (Sporadele de Sud, Sporadele Traciei). Sporadele de Est sunt mai îndepărtate de Grecia continentală decât precedentele.
Celelalte insule sunt: Lemnos, Lesbos, Chios, Psara, Ikaria şi Samos.
Insulele Dodecaneze au fost numite uneori Sporadele de Sud.
În Samos s-a născut Pitagora. Turiştii pot vizita în insula Alonissos, parcul naţional marin, primul de acest fel din Grecia, extrem de apreciat. Ocupă o suprafaţă de 251.440 de hectare.

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *