În mitologia nordică, Audhumla (sau audhumbla în nordica veche) este vaca hrănitoare a primei fiinţe vii: gigantul Ymir. Aceasta a fost născută de gheață și de aurora timpului. Din ugerele ei curgeau patru râuri de lapte care îl hrăneau pe Ymir. Din gheaţa pe care o lingea continuu a apărut o ființă, Buri, care l-a purtat pe Bor (sau Mannus). Acesta din urmă a avut trei copii cu fiica unui gigant numit Bestla: Odin, Vili și Ve. Şi pentru că nu puteau să-l suporte pe Ymir, l-au ucis!
Apoi au folosit corpul său pentru a crea lumea: din părul lui, au făcut copacii; din carnea lui, au făcut pământul; cu sângele lui, au umplut oceanele; și din oasele lui, au ridicat munții. Larvele care au mâncat cadavrul lui Ymir i-au servit lui Odin pentru a crea piticii.
Audhumbla poate fi văzută ca fiind neantul cosmic în care s-a creat universul precum şi cele trei forţe care i-au dat naştere: Odin, Vili și Ve. Distrugerea (sau mai degrabă explozia) lui Ymir de către Odin, retenția (sau, mai degrabă gravitatea) lui Thor (Vili) și echilibrul între aceste două forțe prin Freyr (Vee).
Această interpretare face o apropiere de mitul hindus Trimurti. Interpretarea cea mai probabilă este că Audhumla reprezintă Calea Lactee, în primul rând din cauza miturilor legate de lapte care sunt predominante în mitologiile antice, cum ar fi cel al lui Heracles bând de la pieptul Herei, și în al doilea rând pentru că este vorba de patru râuri şi de faptul că iubita noastră constelaţie Calea Lactee este comparată cu un afluent în alte mituri, dar mai ales că aceasta coincide cu cele patru brațe spiralate care o formează.
Funcția hrănitoare a vacii sau a laptelui poate fi comparată cu funcția brațelor sale care conțin o lungime de undă densă servind la formarea stelelor.