Popobawa

Popobawa

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Demon violator şi metamorf responsabil pentru atacuri multiple în Tanzania

Popobawa (literal în kiswahili înseamnă “aripă de liliac ” ;mapopobawa la plural) este o creatură care este responsabilă pentru multe atacuri care au avut loc asupra locuitorilor din insulele din arhipelagul Zanzibar şi din zonele de coastă ale Tanzaniei.
Popbawa s-ar fi infiltrat în case pe timp de noapte pentru a prăda oamenii, indiferent de sex sau vârstă. Agresiunea sa se manifestă în diferite forme: o simplă tuse, senzaţie de sufocare, perturbarea somnului cuiva în felul în care o face un strigoi, chiar viol şi sodomie …
Popobawa poate ataca o familie întreagă, înainte de a evada şi ataca locuitorii din casa vecină; poveştile menţionează, de asemenea, mai multe persoane agresate în locaţii îndepărtate simultan.
Popobawa nu pare încă bine stabilit în mărturia oamenilor. Folclorul explică asta prin faptul că monstrul ar avea puterea de a se metamorfoza: se poate transforma cu uşurinţă într-un animal sau un om. Cu toate acestea, putem recunoaşte întotdeauna mâinile sale, ale căror degete au unghii lungi şi ascuţite.
În forma sa adevărată, popobawa este adesea descris ca o creatură mică, prevăzută cu aripi ca de liliac, cu un singur ochi ca un ciclop şi cu o pereche mare de urechi pe care le mişcă după cum crede de cuviinţă.
În urma acestor atacuri, popobawa a devenit o creatură extrem de înfricoşătoare şi în întreaga Tanzanie au avut loc mai multe atacuri de panică colectivă. Familii întregi au petrecut noaptea afară, aşezate în jurul unui foc la intrarea în casele lor, scrutând întunericul cu frica de a vedea apărând de undeva temutul popobawa.

Frecvenţele şi locaţiile atacurilor
În ciuda statutului său de creatură legendară, popobawa a apărut recent în folclorul din Tanzania.
Atacurile sale au avut loc în valuri periodice, în cursul cărora a fost înregistrat un număr foarte mare de mărturii şi plângeri din partea victimelor. Între aceste perioade, se poate întâmpla să nu se fi produs niciun atac timp de mai mulţi ani.
Atacurile au progresat în general pe zone geografice: ele privesc în primul rând un oraş sau un cartier, trece apoi la altul, şi aşa mai departe.
Fiecare perioadă de atacuri efectuate de misterioasa fiinţă popobawa pare să corespundă aproximativ unei perioade de frământări politice (revoluţie, alegerile …). Acestea au fost înregistrate astfel:
• în 1965, dată la care apar primele dovezi cunoscute despre popobawa. Atacurile au avut un caracter sexual foarte puternic, mai mult decât în celelalte perioade de atacuri, care s-au suscedat. Termenul “popobawa” a fost inventat cu această ocazie.
Cu un an înainte, în 1964, a avut loc o revoluţie care a adus la putere Partidul Afro-Shirazi, în arhipelagul Zanzibar (pe atunci încă o ţară independentă) şi masacrul a mulţi membri ai comunităţilor arabe şi indiene; apoi la 26 aprilie, fuziunea dintre Tanganyika şi Zanzibar, pentru a forma Republica Unită Tanzania.
• în anii 70 şi în anii 80, s-au adunat unele mărturii izolate.
• în februarie-mai 1995, care constituie cel mai mare val de atacuri efectuate de popobawa până în prezent. Mărturii de tipul sufocarea celui care doarme / tulburări ale somnului au fost deosebit de numeroase.
Atacurile au început cu câteva luni înainte de a avea loc primele alegeri multipartite prezidenţiale din Tanzania.
• în octombrie 2000. Alt tur de alegeri prezidenţiale multi-partit a avut loc în aceeaşi lună.
• în iulie 2001. Cu câteva luni înainte, în ianuarie, au avut loc violente revolte populare în urma rezultatului alegerilor prezidenţiale precedente.
• în februarie-martie 2007, are loc ultimul val de atacuri.
Fenomenul a cunoscut de-a lungul timpului, o expansiune în creştere. Astfel, în timp ce atacurile au fost iniţial limitate la insula Pemba, atacuri au fost raportate, de asemenea, în 1995, în insula vecină Unguja şi în diferite părţi ale coastei Tanzaniei (printre care fosta capitală a ţării Dar-es-Salaam, şi oraşele Tanga şi Mombasa).
Valul de agresiune din 2007, deşi la o scară redusă, a fost, de asemenea, foarte răspândit deoarece au fost atinse toate insulele din Zanzibar şi Dar es Salaam.

Detalii şi variaţiile legendei
Mitul popobawa este foarte eterogen şi are mari variaţii, în funcţie de momentul şi locul considerat.
Lui popobawa nu i se poate nega existenţa. Mai multe victime au susţinut că creatura le-a hărţuit pentru că ele vorbeau despre atacuri.

Deşi popobawa pare similar cu incubus-ul creştin, acesta este puternic înrădăcinat în Islam. Deci, a ţine sau a recita Coranul este una dintre cele mai bune metode pentru a evita atacurile lui popobawa.
Primul atac a avut loc în 1995 în timpul începutului de Ramadan, iar creatura a fost numită iniţial sheit, apropiat de cuvâtul arab الشيطان shaytaan însemnând “demon”.Popobawa
O istorie populară spune că popobawa este un djinn eliberat de către un şeik care a vrut să se răzbune pe vecinii lui, dar a pierdut controlul şi popobawa a devenit apoi liberul-arbitru.
Popobawa este, de asemenea, inseparabil de politica din Tanzania şi Zanzibar, şi se amestecă adesea cu diferite teorii conspirative care implică guvernul ţării.
O legendă povesteşte despre modul în care în timpul atacurilor din 1965, Sheikh Abeid Karume – care a fost primul preşedinte al ţării – s-a deplasat în persoană pe insula Pemba şi l-ar fi provocat pe popobawa de a veni să-l vadă … ceea ce creatura însă nu ar fi făcut. Din 1995, mulţi locuitori de pe insula Pemba şi unii membri ai unui partid politic minoritar, CUF (Civic United Front) susţin că popobawa ar fi fost trimis de către CCM (Chama Cha Mapinduzi), partid politic dominant în scopul de a distrage atenţia locuitorilor din arhipelagul Zanzibar de la următoarele alegeri prezidenţiale şi astfel de a păstra puterea.
Însuşi şeicul Abeid Karume a fost considerat de unii oameni de a fi un popobawa metamorfozat, a cărui adevărată natură a fost între timp relevată de un important apetit sexual al personajului.
În timpul valului de atacuri din 1995, panica a fost atât de mare printre oameni din Zanzibar încât străinii au fost atacaţi, bătuţi de o mulţime isterică care i-a luat drept popobawa transformaţi. O persoană a fost chiar ucisă în timpul revoltei, apoi mulţimea a constatat că trupul nefericitului era într-adevăr, al unei fiinţe umane. Un zvon a pretins că adevăratul corp al lui popobawa a fost retras de către guvernul tanzanian şi înlocuit cu al unui om.

Alte legende spun în schimb că popobawa îşi are originea în practicile de vrăjitorie: de exemplu, persoane rău intenţionate se transformă în monştri folosind vrăji, sau un vrăjitor înainte de a lansa un blestem pe insulele din arhipelag pentru a se răzbuna pe locuitorii care l-au umilit …

Punctul de vedere sceptic
Scepticii cred ca victimele popobawa suferă, în general de paralizia somnului, deoarece mărturisirile prezintă de multe ori similitudini cu această boală: atacuri în timpul somnului sau a stării de veghe, senzaţie de sufocare şi de strivirea pieptului celui care doarme, impresia unui prezenţe ostile, halucinaţii vizuale şi auditive …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *