Ceridwen, regina vrăjitoarelor din mitologia anglo-saxonă

Ceridwen, regina vrăjitoarelor din mitologia anglo-saxonă

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Ceridwen, Cerridwen sau Kerridwen, cunoscută mai ales ca magician, a fost, de fapt, zeița galeză a morții și fertilității. Ea este regina Occidentului, apei și toamnei, ea este inițiatoarea tuturor magiilor și regina vrăjitoarelor din mitologia anglo-saxonă. Ceridwen păstrează poarta de vest cu Fal pentru nord, Lug pentru est și Nuada pentru sud. Animalul său este șarpele.

Ceridwen, pictură de Christopher Williams, 1934, Glynn Vivian Art Gallery, Swansea, sursă Wikipedia.

Soția lui Tegid Foel, dă naștere la doi copii complet opuși: Morvran (poreclit Afangddu sau Avangddu), care a fost considerat cel mai urât om din lume, și o fată frumoasă, Creirwy.

Pentru că nu putea tolera handicapul fiului său Afangddu, Ceridwen l-a fiert într-un cazan umplut cu o poțiune numai de ea cunoscută timp de un an și o zi pentru ca el să devină înțelept și respectat.

Ceridwen a încredințat sarcina de a veghea asupra acestui cazan lui Morda și Gwion Bach (prima viață a bardului Talisein), dar o picătură a căzut pe degetul acestuia din urmă, l-a lins și, astfel, a primit darul în locul lui Afangddu.

Furioasă la culme, Ceridwen l-a urmărit pe Gwion Bach, care s-a transformat în mod repetat ca să scape. În cele din urmă, s-a schimbat în boabe de grâu și Ceridwen, transformată într-o găină neagră, a avut posibilitatea de a le mânca. După ceva timp, ea a dat naștere celebrului poet și druid Taliesin (care este de fapt reîncarnarea lui Gwion Bach).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *