Turism

Gabrovo, oraşul umorului şi glumelor

0 42
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Oraşul Gabrovo se găseşte în centrul Bulgariei, având în apropiere versantul nordic al muntelui Stara Planina sau Balcanii Mari. Are o populaţie de 60.281 de locuitori (în 2009). Este capitala regiunii Gabrovo şi este scăldat de râul Yantra. Se găseşte la 274 km sud – vest de Varna, la 150 km nord – est de Plovdiv, la 46 km sud – vest de Veliko Tarnovo, la 48 km nord de Kazanlak şi la 28 km sud – est de Sevlievo.

 

Foto de Todor Bozhinov, sursă Wikipedia.

 

 

Gabrovo este recunoscut ca oraşul umorului şi glumelor. Casa de Umor şi de Satiră are 10 săli, o suprafaţă de 8000 m2 şi lucrări din peste 153 de ţării. Colecţia acestui aşezământ de cultură serveşte ca bază de studiu şi la popularizarea satirei. În luna mai, aici are loc o manifestare internaţională dedicată umorului.

Oraşul este construit pe unul din drumurile importante care traversează lanţul muntos, turiştii putând admira o regiune foarte pitorească, valea Yantrei. La Gabrovo se găseşte o biserică din sec. XIX. Datorită industriei sale puternice, la începutul sec. XX, oraşul a primit porecla de Manchesterul bulgar.

Principalele sale puncte de interes turistic sunt: prima şcoală laică din Bulgaria (gimnazul Aprilov, 1835) şi muzeul satirei şi umorului. În apropiere se găseşte satul etnografic Etara, mănăstirea Sokolski, mănăstirea Dryanovo, staţiunea de schi Uzana, satul Bojentsi (sau Bozhentsi) înscrise în patrimoniul UNESCO.

 

Content Protection by DMCA.com

Lasă un comentariu

Urmăriţi-ne pe Facebook!

Urmariți-ne pe Twitter!

Publicitate

Publicitate

Video country music

Urmariți-ne pe Pinterest!

Enigme

Showbiz

Dosarele crimei

Videoclipurile săptămânii

Conspirație

Credință

Spiritualitate

Mitologie

Legende

Publicitate

Publicitate
Flag Counter

Susține acest site cu o donație!