Nimfa Calypso l-a “sechestrat” pe eroul Ulise timp de șapte ani

Nimfa Calypso l-a “sechestrat” pe eroul Ulise timp de șapte ani

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

În mitologia greacă, Calypso (în limbajul antic grec înseamnă “ceea ce strălucește, împodobește”) este o nimfă a mării, care, din dragostea, l-a reținut pe  Ulise (Odiseu), timp de șapte din zece ani pe drumul de  întoarcere de la Troia la Itaca.

 

Hermes ordonându-i lui Calypso să-l elibereze pe Odysseus, pictură de Gerard de Lairesse (circa 1670), sursă Wikipedia, Cleveland Museum of Art.Calypso „cu bucle frumoase“ era o nimfă, fiica lui Atlas, în conformitate cu spusele lui Homer și Pseudo-Apolodor (Apolodor Mitograful). Poetul grec Hesiod a plasat-o între oceanide, nimfele acvatice și poetul lucrării Catalogul femeilor a susținut că ar fi avut o dragoste misterioasă, dar prolifică cu Hermes (mesagerul zeilor și divinitate din Olimp) și cu tot poporul cefallenianelor.

Ea este considerată regina insulei mitice Ogygia, unde trăia într-o cavernă mare, singură, înconjurată de alte nimfe.

În Odiseea, ea îl culege de pe plajă pe Odysseus după naufragiul său și se îndrăgostește nebunește de acesta. A reușit să-l țină pe insulă timp de șapte ani, oferindu-i chiar nemurire dacă ar fi fost de acord să rămână aproape de ea. Dar lui  Zeus i-a fost milă de ceea ce i-a spus iubita sa fiică Athena și l-a trimis pe fiul său Hermes să-i ordone să-l elibereze pe Ulysses.

Calypso îl va lăsa să plece și să-și revină acasă. Dar el a fost reținut de prezența lui Calypso de două ori mai mult decât de toate celelalte obstacole pe care i le-a pus în cale Poseidon.

Conform anumitor tradiții, Calypso ar fi avut doi fii din dragostea sa cu eroul mitologic: Nausinoos și Nausithoos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *