Popina

Popina

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

În Roma antică, popina era o tavernă de proastă reputaţie unde se puteau găsi prostituate.

 

O popina din Pompei. Sursa Wikipedia.
O popina din Pompei. Sursa Wikipedia.

 

Horaţiu a descris popinae drept locuri necurate și murdare invadate de fum și miros care emana de la cuptoarele lor. Aici se pregătau feluri de mâncare, care erau expuse privirii trecătorilor în borcane de sticlă umplute cu apă, care aveau un efect de mărire. Unele dintre aceste feluri de mâncare erau compuse din tăieturi de bucăţi de carne, fierte lent la foc mic sau prăjite, prin care se masca provenienţa pentru a arăta bine; se folosea uneori, spune Galen, carne umană în loc de carne de porc.
Clienții se învârteau în jurul meselor înalte, stând pe taburete, scaune sau bănci. Spre deosebire de cauponae, unde se putea cumpăra vin pentru dus acasă, vinul din popinae era tras și consumat pe loc. Dar oamenii veneau aici nu numai să mănânce și să bea, dar, de asemenea, să joace zaruri sau să-şi aleagă o prostituată.
Săpăturile din Pompei arată că unele popinae aveau inclusă, pe lângă o bucătărie și o sală de mese, o cameră mică la etaj, sau, uneori, mai multe camere, decorate cu phallus sau scene erotice, unde clienţii se puteau retrage în liniște în compania unui prostituate.
Pe o inscripție descoperită în Isernia (și aflată acum în muzeul Luvru), se poate citi nota de la un client: 1 sestert pentru vin, una pentru pâine; 2 sesterți pentru farfurie, 2 pentru fân consumat de către măgarul clientului, 8 sesterți pentru fată.
Într-un graffiti găsit pe peretele unui popina din Pompei, un alt client pretindea că a “sărutat proprietara” locului.
Juvenal a vorbit într-una din satirele sale genul de clientelă care frecventa popinae: meşteşugari, marinari, gropari, sclavi, tâlhari, fugari; sub Imperiu, se întâmpla ca aristocrații bogați să se amestece cu oamenii simpli; în conformitate cu Suetonius, Nero era obișnuit să facă turul popinae-lor la apus, purtând o perucă.
Stăpânul unui popina se numea popinarius sau popinator, și clientul un popino, deşi ultimul termen poate desemna, de asemenea, un om lacom sau un desfrânat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *