Prizonier la canibalii din insula Saint Vincent

Prizonier la canibalii din insula Saint Vincent

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Prizonier la canibalii din insula Saint Vincent
Hans Staden

Hans Staden, un soldat și un aventurier german, născut în jurul anului 1525 în Homberg (Efze), fost capturat de tribul Tupinamba (care practica canibalismul ritual) în timpul unei călătorii în America de Sud, pe când nava spaniolă pe care era angajat a eșuat în apropierea insulei Saint Vincent în largul Braziliei.

Hans Staden a rămas captiv nouă luni la tribul Tupinamba care-i promitea regulat că o să-l mănânce. Cu toate acestea, a scăpat ca prin minune și s-a întors în Europa în 1555 unde a scris povestea aventurilor sale incredibile.

Cartea lui, cunoscută în Brazilia sub titlul Duas Viagens no Brasil, a apărut în 1557 în Marburg și a avut imediat un mare succes. A fost tradusă în latină și în mai multe limbi europene (franceză, engleză, olandeză și portugheză).

Cartea include în prima parte povestea completă a aventurilor lui pline de suspans. În partea a doua, Hans Staden oferă o descriere sistematică a moravurilor și obiceiurile răpitorilor săi.

Inima poveștii se situează după capturarea sa, atunci când a fost dus în satul tribului. El scrie:

“În această colibă, au început să mă copleșească cu insulte: fiul regelui se amuza legându-mi picioarele și făcându-mă să sar cu ambele picioare în cabană. Au început să râdă și să spună: “Vino să mănânci cu noi, săritorule.” L-am întrebat pe stăpânul meu dacă mă vor omorî. Mi-a răspuns că nu, dar că era obiceiul lor de a scăpa astfel de sclavi. M-a dezlegat în sfârșit și a început să mă pipăie pe toate părțile: unul spunea că vrea să aibă capul, altul brațele, celălalt un picior” (capitolul 28).

Câteva zile mai târziu, indienii l-au condus la o petrecere unde devorau un prizonier. Dar el a reușit să câștige respectul și teama indienilor convingându-i că are un zeu foarte puternic, care poate interveni pentru a vindeca bolnavii sau de a evita furtunile. Indienii au acceptat în cele din urmă să-l vândă la un vas francez.

Ultima parte a cărţii lui este o mărturie etnografică de o modernitate remarcabilă. Ritualul canibal este descrisă retrospectiv, fără niciun fel de indignare morală.
Inspirat de povestea incredibilă a lui Hans Staden, în 1971 s-a turnat filmul lui Nelson Pereira dos Santos, Como Era Gostoso o meu Frances (Ce bun era micuţul meu francez) lansat în 1971.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *