Sláine mac Dela

Sláine mac Dela

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Crucea celtică din Knock, Irlanda. Foto de Sebd. Sursa Wikipedia.
Crucea celtică din Knock, Irlanda. Foto de Sebd. Sursa Wikipedia.

Slaine (Sláinge sau Slanga), fiul lui Dela, din tribul Fir Bolg (membrii săi mai erau numiţi şi oamenii-pudră, deoarece erau acoperiţi mereu de funinginea de la cuptoare şi forje) a fost primul mare rege legendar al Irlandei. Se spune că a debarcat la Wexford Harbour, la vărsarea fluviului Slaney, al cărui nume şi l-a împrumutat (în irlandeză Abhainn na Slaine).

Tribul Fir Bolg, care a venit de pe actualul teritoriu al Belgiei, a invadat Irlanda cu 5.000 de bărbați. Slaine și cei patru frați ai lui, de asemenea, descendenți ai lui Nemed (domnea peste nemedieni, numiţi şi oamenii-cerbi) au împărţit Irlanda.

Slaine, cel mai mic dintre cei cinci copii, a luat Leinster, Gann nordul Munsterului, Sengann sudul Munsterului, Genann Connacht și Rudraige Ulster. Slaine a fost ales şeful lor.

Soția lui se numea Fuad. Partea lui Slaine din sânul tribului Fir Bolg era cunoscută sub numele de Gailióin, după sulițele lor (gae, în irlandeza veche).

Slaine nu a domnit însă decât un an! A murit în Dind Rig, în comitatul Carlow și a fost îngropat în Slane, comitatul Meath. Fratele său Rudraige i-a succedat.

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *