Viaţă pe bază de arsenic

Viaţă pe bază de arsenic

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes

În 2010, NASA a declarat că a descoperit bacterii al căror ADN conţine arsenic.

Se ştie că fosforul este unul din elementele de bază ale vieţii şi este prezent în general în celulă sub forma unei grupe de fosfat numită PO4. Publicarea studiului care a dus la această dezvăluire de către Felisa Wolfe-Simon ar putea să ducă la revizuirea acestei dogme. Echipa de oameni de ştiinţă condusă de Felisa a recoltat bacterii din lacul Mono în California, lac reputat pentru hipersalinitatea sa şi bogat în arsenic. Una dintre aceste bacterii, numită GFAJ-1 dispune de o proprietate cu adevărat fascinantă: poate trăi în prezenţa arsenicului dar mai ales în absenţa totală a fosforului.

Viaţă pe bază de arsenic

Oamenii cunosc faptul că arsenicul reprezintă o otravă puternică. GFAJ-1 este un organism remarcabil de rezistent capabil de a se dezvolta într-un mediu foarte bogat în arsenic dar nu se poate niciodată hrăni cu elementul toxic. De fapt, el ne demonstrează că există o alternativă la viaţa pe bază de fosfor. Aşadar, viaţa pare că se poate dezvolta şi în alt mod decât cel cunoscut până acum. Nu mai este S.F. !

Noua descoperire deschide calea şi spre alte descoperiri, cum ar fi o ipotetică dar mai puţin probabilă biochimie a siliciului în locul celei de carbon.

GFAJ-1 nu modifică elementele de bază ale vieţii, iată ceea ce pare să-i încurajeze foarte tare pe oamenii de ştiinţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *