S-a născut la 25 aprilie 1940 la New York (SUA). Este fiul unui sculptor, Salvador Pacino și al Rosei Gerard, amândoi originari sin Sicilia. Al a fost crescut însă de părinții săi maternali James și Kate Gerard.
Alfred James Pacino a colecționat de la începutul carierei sale actoricești nominalizări la Oscar, însă abia în 1992 a obținut prima sa statuetă pentru “Parfum de femeie” (după un roman de Giovanni Arpino). Dar 30 de ani mai devreme, el cunoștea prima sa nominalizare pentru interpretarea lui Michael Corleone în filmul lui Francis Ford Coppola “Nasul”.

Actorul și-a petrecut copilăria în Bronx. Cuprins de pasiunea pentru actorie, el a intrat la vârsta de 14 ani la High School of Performing Arts din Manhattan, dar, fără diplomă, fără o cultură solidă, i-a fost greu de a face față metodelor folosite. La 16 ani, s-a decis de a se opri și de a învăța serios, pentru a reveni la prima sa vocație.
După ce a eșuat la intrarea în Actors Studio, s-a înscris la cursurile lui Herbert Berghof și l-a avut ca profesor pe Charles Laughton, care va deveni unul dintre tații săi spirituali.
Al a obținut primul său rol principal în piesa “Out There” și a primit un premiu echivalent Oscarului (Obie) pentru teatru pentru interpretarea sa din “The Indian Wants the Bronx”. Rolurile în teatru s-au succedat și actorul a fost răsplătit cu multe premii.
În 1966, în fine a fost admis la Actors Studio, unde i-a întâlnit pe Dustin Hoffman și pe Robert De Niro, noua generație de actori care va ocupa scena în anii 70-80. Abia în filmul “Panică în Needle Park” se va impune cu adevărat iar filmul “Nașul” îi va aduce consacrarea internațională și-i va deschide porțile spre glorie.
În 1974, el a fost declarat cel mai bun actor al anului de British Academy. Apoi, Al Pacino va trece printr-o perioadă mai dificilă și va renunța mai multe roluri importante și va activa în teatru. Revenirea sa în cinematografie s-a produs în 1989. Actorul știe să joace mai multe fețe și să facă dovada talentului său actoricesc ieșit din comun. Astăzi, el este recunoscut drept un simbol al Hollywoodului, apreciat pretutindeni în lume. Dintre filmele sale importante, amintim: Nașul, Heat, Insomnia, Negustorul din Veneția etc.
Marian Deaconu